Йорданов към Гешев: Превърнахте Бюрото за защита в лична преторианска гвардия

Депутатите в правната комисия не приеха доклада, внесен от главния прокурор за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, предаде репортер на БГНЕС.

Няколко часа продължи изслушването на Гешев пред депутатите, по време на което той представи доклада за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Докладът обхваща периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г. и беше внесен от главния прокурор на 18 август.

Преди заседанието Гешев заяви, че унищожаването на Бюрото по защита ще доведе до проблеми с борбата с престъпността.
Тъй като депутатите предлагат структурата да премине към Министерство на правосъдието, Гешев направи сравнение с Националната служба за охрана. Единственото сравнение, което може да се направи е с НСО, каза той. Тя, по думите му, има в някои отношения сходна дейност, но охранявала по-малко лица и имала в пъти по-голям бюджет.

Главният прокурор докладва пред депутатите, че през 2020 г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 лица по 10 дела за защита. По отношение на 12 от лицата мерките са изпълнявани на територията на България, а за 8 от лицата защитата е осигурявана на територията на други държави. За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави. През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.

Пред депутатите Гешев отчете своя професионална грешка и тя е свързана със случая с влизането в президентството от миналото лято.

„Аз може би сгреших, че прокуратурата не обясни подробно ситуацията, защото се получи, съжалявам за определението, като мисълта на Марк Твен: Докато истината си вържи обувките, лъжата обикаля целия свят”, каза той и сам заяви, че ще повтори това, което каза ръководителят на спецпрокуратурата каква е ситуацията.

„В ситуацията, че се използва терминът „нахлуване” е некоректна и не отговаря на фактическата обстановка”, каза Гешев. Сред това, което посочи е, че няма как да има нахлуване, след като има разрешение на два български съда, които са преценили, че всичко е законосъобразно да има претърсване.

Той посочи, че са присъствали „може би четири лица от Бюрото” и не отговаря на истината, че те са били тежко въоръжени.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ” попита Гешев дали осъзнава в каква ситуация поставил себе си и прокуратурата.
„Защото, слушам ви внимателно, вие може – да, законът вероятно ви позволява, да го опаковате всяко едно ваше действие като законова мярка. На вас вероятно сегашният закон ви позволява да кажете, че не сте нахлули в президентството или че не използвате Бюрото по защита на свидетелите като лична преторианска гвардия. Но законите се правят, за да служат на гражданското общество, а вие всъщност осъзнавате ли, че нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита във ваша преторианска гвардия, нахлувайки в президентството и оценката беше дадена минала година, когато шест месеца и колко хората протестираха по площадите, искайки оставката Ви, точно заради това ваше действие”, каза Йорданов.


Той каза, че има политическа воля и е убеден, че ще се започне с изваждане на Бюрото и връщането му към съдебната власт.
Иван Гешев отбеляза, че е много трудно да се отговори на политически тези с юридически аргументи.


„Направете така, че България да е първата държава в ЕС, в която не се охранява главният прокурор. Никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор, дали ще ме охраняват – добре, това ваше решение, надявам се то да не само и единствено на емоционални причини и да липсват рационални такива. Не ме е страх. Надявам се, че ще бъде взето рационално решение на базата на рационални доводи", заяви той.

„Първо - никой не е казал, че няма да ви охраняват, говорим за изваждане на това бюро. Второ, думите ви щяха да имат наистина стойност за спазването на закона, който е еднакъв за всички, ако вие не го прилагахте избирателно. Няма разследване за кюлчета, снимките, Мата Хари. Вие прилагате избирателно закона за едни и си затваряте очите за други", отговори народният представител.

Гешев отвърна, че не главният прокурор разследва в България и той няма контрол върху конкретни магистрати. /БГНЕС