Йордания настоя за прекратяване на огъня и помощ за Газа

Кралят на Йордания Абдула II призова висшия дипломат на САЩ Антъни Блинкен да настоява за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за прекратяване на хуманитарната криза, предизвикана от тримесечната война, съобщиха от кралския дворец, предаде АФП.


Крал Абдула II направи забележките си пред държавния секретар Антъни Блинкен, който е на обиколка в Близкия изток, целяща да гарантира, че войната между Израел и Хамас няма да се разрасне.

Войната, започнала на 7 октомври с безпрецедентно нападение срещу Израел от страна на базираните в Газа бойци на Хамас, предизвика безмилостни ответни бомбардировки от страна на Израел, в резултат на което жителите на Газа отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ.

Крал Абдула предупреди Блинкен срещу "катастрофалните последици от продължаването на агресията срещу Газа, като подчерта необходимостта от прекратяване на трагичната хуманитарна криза там", се каза в изявление на кралския дворец.

Кралят потвърди "важната роля на Съединените щати за оказване на натиск за незабавно прекратяване на огъня в Газа, защита на цивилното население и гарантиране на доставките на медицинска и хуманитарна помощ".

Вашингтон на два пъти упражни правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН върху призивите за прекратяване на огъня, което предизвика възмущение в арабския свят, а Блинкен заобиколи Конгреса, за да достави спешно оръжия на Израел.

Той и други американски служители обаче все по-често говорят за необходимостта Израел да защити цивилното население в Газа, където по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването от 7 октомври насам са загинали 22 835 души.

Блинкен, който се опитва да осигури повече помощи в обсадената Газа, посети регионалния координационен склад на Световната продоволствена програма близо до йорданската столица.

Старшият служител на ООН в Йордания Шери Ритсема-Андерсън описа ситуацията в Газа като различна от всичко, което е виждала през 15-те си години в Близкия изток.

Тя заяви пред репортери, че тя е "катастрофална".

Блинкен заяви, че "е наложително да увеличим максимално помощта за хората в нужда, като доставим помощта и я разпределим ефективно“.

"Ще работим и върху това през следващите дни", каза той.

Крал Абдула, чиято страна подписа мирен договор с Израел през 1994 г., също така потвърди необходимостта от двудържавно решение на израелско-палестинския въпрос и подчерта "пълното отхвърляне" от страна на Йордания на каквото и да е принудително разселване на палестинци от Газа и окупирания Западен бряг.

Вашингтон също настоя за решение, основано на съществуването на две държави - нещо, което се отхвърля от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, някои от членовете на чийто кабинет призоваха палестинските жители на Газа да напуснат.

Блинкен пристигна в Йордания от Турция и Гърция, където заяви, че има "истинска загриженост" за израелско-ливанската граница, която дори преди удара по Арури е била свидетел на редовна размяна на огън предимно между подкрепяното от Иран ливанско движение Хизбула и израелските сили.

"Искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че там няма да има ескалация" и да избегнем "безкраен цикъл на насилие", каза Блинкен.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отправи подобно послание при посещението си в Бейрут.

"Наложително е да се избегне регионална ескалация в Близкия изток. Абсолютно необходимо е да се избегне въвличането на Ливан в регионален конфликт", заяви Борел.

Блинкен ще пътува и до емирството Катар в Персийския залив и до Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. /БГНЕС