Йордан Божилов: НАТО е сериозно разтревожен от руската активност

Засилването на руското военно присъствие в региони в близост до НАТО буди сериозно безпокойство. Това каза пред БГНЕС Йордан Божилов, който е председател на неправителствената организация Софийски форум за сигурност.

„Свидетели сме последните седмици на едно увеличаване на военните дейности на Русия не само на източната граница с Украйна. Да, действително има струпване на танкове, тежка артилерия и превозни средства, но също така виждаме засилване на военното присъствие на Русия в много други региони, близо до НАТО. Няколко пъти бяха вдигани в края на март самолети на държави от алианса, включително и на България, за да ескортират руски военни самолети, които се приближаваха към границите“, каза той. Всичко това буди сериозно безпокойство. „Още повече, че Русия започна и военни маневри на територията на Крим, който е окупиран от Русия. Също така и ние виждаме интензифициране на противодействието и разменяна на огън между руските сепаратисти в Донецк и Луганск и армията на Украйна. Всичко това взето заедно създава изключително сериозна заплаха за регионалната и международната сигурност“, каза Йордан Божилов.

Както виждаме всеки един конфликт може лесно да ескалира. Той даде за пример ескалацията на конфликта между Армения и Азербайджан в спорния Нагорни Карабах. „По същия начин непремерени военни действия могат да доведат до различни инциденти, а могат да доведат и до засилване на противопоставянето“, заяви той.

Йордан Божилов подчерта, че НАТО има много ясна позиция по отношение на кризата в Украйна. „Първо - НАТО и неговите страни-членки, включително и България не признават анексирането на Крим от Русия и изразяват сериозно безпокойство от струпването на нова техника и въоръжение на територията на Крим от страна на Русия. Освен това НАТО подкрепя единството, териториалната цялост и независимостта на Украйна, и изразява загриженост относно нерешаването вече повече от 7 години на конфликта в Източна Украйна“, посочи той.

Божилов отбеляза, че НАТО има за цел да гарантира преди всичко сигурността и отбраната на своите членове, затова Алиансът, особено след анексирането на Крим, разположи премерено части на териториите на Балтийските страни, Полша, Румъния. „НАТО няма естествено ангажимент към териториалната цялост, тоест ние не може да очакваме, че НАТО ще бъде ангажирано по някакъв начин в конфликт на територията на Украйна. Но Алиансът, както и отделните съюзници, първо настояват за търсене на решение на този конфликт най-вече с политически цели. Но също така изразяват готовност да се подпомага армията на Украйна, тъй като тя е един сериозен партньор на НАТО. Украйна участва и в операции алианса, а също така тя заявява и желание в едно бъдеще време не само да развива своите отношения с НАТО, но да бъде и член“, заяви той.

Според него струпването на руски войски на границата с Украйна може да има различни цели. „Видяхме, че и германският министър на външните работи Хайко Маас изрази загриженост от това, тъй като може да провокира ново напрежение. Но също така е поискана и информация, обяснение от руската страна за намеренията. Тези намерения все още остават неясни за НАТО, за ЕС и поради тази причина се създава едно излишно напрежение. Руският говорител е заявил, че това е право на Русия да премества войски на своя територия, но опасенията остават относно това доколко Русия не би се ангажирала по-пряко в конфликта на територията на Украйна между руските сепаратисти и украинското правителство и държава“, заяви той.

По думите му всяка една ситуация естествено от този тип създава рискове за регионалната сигурност, създава рискове от военни инциденти, а България е в този регион. „Ние, като част от НАТО, трябва да имаме едно по-добро наблюдение на ситуацията и да призоваваме Русия най-вече за адекватни действия, за търсене и за подпомагане решаването на конфликта в Украйна“, заяви той. /БГНЕС