Интензивни преговори за бъдещето на летището в Кабул

Кой в крайна сметка ще управлява летището в Кабул след напускането на американските военни? Този въпрос е жизненоважен не само за талибаните - новите управници в Афганистан, но и за западните държави, които все още се надяват да евакуират всички отговарящи на условията. Темата е обект на интензивни и сложни преговори, пише АФП.

Следващата седмица, на 1 септември, международното летище „Хамид Карзай“ ще бъде под контрола на ислямистките хардлайнери, които още в петък заявиха, че са се преместили в определени зони от военната страна на съоръжението.

"Тръгваме до 31 август. На тази дата ние предоставяме, а по същество връщаме летището на афганистанския народ", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в петък, прекъсвайки спекулациите относно възможността то да попадне под международно ръководство.

Въпреки това, афганистанското правителство се оттегли пред настъпващите в Кабул талибани. Сега на власт са някогашните бунтовници, но те все още не са сформирали правителство.

„Управлението на летище е сложна дейност“, каза Прайс и допълни, че „е неразумно да се очаква на 1 септември да има нормални летищни операции“.

Идеята, че летището може да бъде временно затворено, беше повдигната в сряда от държавния секретар Антъни Блинкен.

Той каза, че са предприети "много активни усилия" от страна на държавите в региона, за да се види дали биха могли да помогнат то да продължи да работи "или, ако е необходимо, да го отворят отново, в случай, че бъде затворено за определен период от време".

Блинкен настоя, че съдбата на летището е важна за талибаните, които не искат да се окажат отново начело на една изолирана от света държава, както беше от 1996 до 2001 г.

Ислямистите се надяват в страната да пристигне бързо хуманитарна помощ.

Роля за Анкара?

Летището е важно и за западните държави, които искат да могат да изведат своите граждани от Афганистан, както и за хиляди афганистански съюзници, които не могат да бъдат евакуирани преди 31 август с въздушната операция, ръководена от САЩ.

Досега НАТО играеше ключова роля: цивилният персонал на алианса се грижеше за контрола на въздушното движение, доставките на гориво и комуникациите, докато военните контингенти от Турция, САЩ, Великобритания и Азербайджан отговаряха за сигурността.

С наближаването на пълното изтегляне на международните сили се засилиха съществуващите отдавна предположения, че може би Турция ще направи пробив, като запази за себе си отговорността за обезопасяването на периметъра на летището.

Надеждата беше, че талибаните ще приемат присъствието на малка част от армията на Турция, която е предимно мюсюлманска нация и в същото време е част от НАТО.

Но след като поеха властта, талибаните многократно заявиха, че няма да приемат никакво чуждестранно военно присъствие в Афганистан след 31 август и турските войници започнаха да се изтеглят.

Продължават обаче преговорите на дипломатическия фронт.

След първите разговори в петък в Кабул между турските власти и талибаните, турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че сега талибаните искат да поемат сигурността на летището, като същевременно предлагат на Анкара възможността да управлява логистиката.

"Ще вземем решение, след като обстановката се успокои", каза Ердоган, като подчерта, че самоубийствената атака в четвъртък пред портите на летището показва колко сложна е била мисията.

Освен Турция, разговорите за бъдещето на летището включват Катар и частни оператори, а САЩ заявиха, че действат като фасилитатор.

Но въпросът кой ще поеме летището е чувствителен: извън опасенията за сигурността, летището е в лошо състояние, казват американски представители, добавяйки, че освен армията на САЩ, в света има малко организации, способни да поемат от нея управлението от днес за утре.

Американски и западни експерти по въздухоплаване приключиха току-що оценката на летището в опит да преценят дали търговските полети могат да се възобновят бързо, каза Прайс в петък.

Други служители са по-откровени: няма да има много авиокомпании, които биха се съгласят да летят до Кабул, освен ако талибаните не да предложат реални гаранции за сигурността и инфраструктурата е в добро състояние.

Представители на страните от Г-7, както и на Турция и Катар ще обсъдят бъдещето на летището в Кабул след изтеглянето на американските войски от Афганистан. Това съобщи в. „The New York Times”, позовавайки се на източници.

Според вестника на предстоящата среща, насрочена за понеделник, ще бъде повдигнат въпросът за бъдещето на Афганистан. По-специално се очаква да се вземе общо решение как ще функционира летището в Кабул след приключване на евакуацията, извършвана от американските военни.