Инсталирането на машините започна, в петък тръгват към СИК

По-малко от седмица преди изборите нормално върви подготовката. Вчера в Министерството на електронното управление (МЕУ) беше предоставен достъп до изходния код, документацията и другите софтуерни елементи.

Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева във връзка с предстоящите местни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Инсталирането на машините започна в склада, то трябва да приключи в петък и в петък вечерта да тръгнат към СИК, съобщи Матева.

Тя добави, че в момента между ЦИК и ОИК се съгласява транспортният график за доставка на машините, който е предложен от изпълнителя.

"Хартиените бюлетини вече са в областните администрации, съответно някои от тях вече са предадени на общинските администрации и ще бъдат подготвени вече за предаване на СИК, заедно с другите изборни книжа и материали", посочи Матева.

Към момента има заявени и са назначени членове на 12 238 СИК, като от тях в 9082 ще се гласува с машини, а в 3156 с хартиени бюлетини.

„От тези 12 238 до момента са назначени 407 подвижни СИК. Част от тях са заявени като такива в болнични и други социални заведения, и в места за задържани, но окончателният брой ще стане ясен 48 часа преди изборния ден“, уточни Матева.

Към момента са регистрирани 15 организации за наблюдатели, от които са регистрирани 1307 наблюдатели, като 28 октомври е крайният срок за подаване на документи за регистриране.

Вече изтече и срокът за регистриране на социологически агенции, като регистрирани са четири, които ще работят с 1149 анкетьори.

Предизборната кампания приключва в петък в 24 ч. през нощта. На 28 октомври е денят за размисъл, когато агитацията е забранена от страна на партиите и кандидатите, а медиите не би следвало да оповестяват никакви резултати от проучвания, както и данни от предварителни резултати от гласуването в изборния ден.

Изборният ден ще започне в 7 ч. сутринта и ще продължи до 20 ч. Ако пред изборното помещение има избиратели, изборният ден може да бъде удължен до 21 ч.

„Използвам случая да напомня на партиите и коалициите, които са регистрирани за участие в изборите, че утре от 10.30 ч. ще има презентация на софтуера и системата за обработка на резултатите от Информационно обслужване“, каза Матева и добави, че политическите формации трябва да заявят участие за изпращане на свои представители.

Заместник-председателят на ЦИК обясни, че ключът, с който се подписва всеки път софтуерът след довереното изграждане се създава от трима членове на ЦИК, като всеки от тях набира свой код, който знае само той. „Паролата се състои от три части, които се набират от трима различни членове на ЦИК, след което всеки един от членовете на ЦИК записва своята част от паролата и го запечатва в плик, който се съхранява в касата на ЦИК и при нужда може да бъде отворен, включително да бъде използван ако тези членове на ЦИК вече не си го спомнят или не са в ЦИК“, добави Матева. /БГНЕС