Инфлацията в еврозоната се забави до 2,8% през януари

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната се забавила през януари, поради забавяне на ръста на цените на храните, но спадът е по-скромен от очакванията на анализаторите, предаде АФП.

Потребителските цени се забавиха до 2,8% през януари спрямо 2,9% през декември, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg и FactSet, прогнозираха инфлацията да се забави до 2,7%.

Инфлацията остава над целта на Европейската централна банка от 2%, но е доста под пиковата стойност от 10,6 %, отчетена през октомври 2022 г., след като нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на енергията.

"Твърде рано е да обявяваме победа в битката за инфлацията", каза Петер Ванден Хуте, главен икономист на ING Group за Белгия, Люксембург и еврозоната.

Данните ще дадат утеха на ЕЦБ, че предпазливият ѝ подход е правилен и че не бива да се бърза с намаляването на лихвените проценти, след като тя спря безпрецедентната си серия от повишения за борба с инфлацията.

По данни на Евростат, увеличението на цените на храните и напитките достигна 5,7% през януари спрямо 6,1% през декември.

Цените на енергията в еврозоната отбелязаха по-малък спад през януари от 6,3%, след като през предходния месец се понижиха с 6,7%.

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия и е основният инфлационен показател за ЕЦБ, също се забави до 3,3% от 3,4% през октомври. Анализаторите обаче очакваха тя да спадне до 3,2%. /БГНЕС