Инфлацията отвъд океана скочи до близо 40-годишен връх

През ноември потребителските цени в САЩ са нараснали с темп, невиждан от близо 40 години, съобщиха източници от американското правителство, подчертавайки как инфлацията заплашва най-голямата икономика в света, а паралелно с това и обществената подкрепа на президента Джо Байдън.

Индексът на потребителските цени на Министерството на труда скочи с 6,8 процента в сравнение с ноември миналата година, най-голямото му увеличение от юни 1982 г., след като цените на бензина, употребяваните автомобили, наемите, храните и други стоки продължиха да се покачват.

Докладът е отлично оръжие в ръцете на републиканците, които го използват срещу Байдън, за да оспорят икономическата му политика.

Байдън коментира, че докладът не обхваща неотдавнашните спадове на цените на енергията и употребяваните автомобили - два основни двигателя за високата инфлация, наблюдавана тази година - и че проблемите с веригата за доставки, които доведоха до по-високи цени, се решават в момента.

„Днешните числа отразяват натиска, пред който са изправени икономиките по света, докато излизаме от глобална пандемия – цените се покачват“, каза Байдън.

Републиканецът Мич Макконъл обвини Белия дом за повишението на цените като каза, че данните "потвърждават това, което всяко американско семейство вече знае: инфлацията е извън контрола на демократите".

Цената на бензина скочи с 6,1% миналия месец. Месечният темп на инфлация на потребителските цени също леко се забави до 0,8%, но въпреки това това беше по-високо от очакваното.

Администрацията на Байдън се опасява от негативните политически последици от въздействието на по-високата инфлация върху домакинствата и се опитва да прехвърли вината върху други странични фактори. Белият дом твърди, че действията му са помогнали на страната да се изправи на крака след миналогодишния икономически колапс, като се позовава на постоянното намаляване на безработицата и броя на хората, подали молби за помощ за безработица. /БГНЕС