Индустриалци: Цената на тока за бизнеса у нас е най-висока в Европа

Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Ден напред" е най-високата в Европа. Базовата цена за мегаватчас търгувана на 3 юли достигна 195,40 лв. Това ценово ниво надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики - Германия и Франция превишението е 3 пъти, заявиха в отворено писмо до енергийния министър Теменужка Перкова Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Според индустриалците от началото на 2019 г., или 183 последователни дни, средната цена на електроенергията за индустрията в България е по-висока спрямо тази в Германия и Франция, Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария.

Както многократно сме подчертавали, именно в такава ситуация е важно адекватното управление на електрогенериращи мощности, съобразено с рационално предлагане. При постигнати цени, надминаващи 135,30 лв./МВтч (Решение на КЕВР № Ц- 19 от 01.07.2019 г.), че и 147,87 лв./МВтч (по разчети на ръководството на ТЕЦ Марица изток - 2, съгласно заявление от 29.03.2019 г.), както и отчитайки разполагаемите мощности на дружеството, основателен е въпросът защо ТЕЦ Марица изток - 2 не осигури „дефицитните" 100 МВт мощност. Остава актуален и многократно поставяният от нас въпрос за осигуряването на капацитети за адекватен внос на електроенергия именно в такива случаи - както за целите на интрадей търговията, така и за обезпечаване на ликвидност за сегмент „Пазар ден напред", се казва в писмото до Министерството на енергетиката.

От своя страна Теменужка Петкова заяви, че няма спекулации с цената тока за бизнеса. „Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на електроенергията”, заяви министърът на енергетиката“, коментира Петкова. /БГНЕС