Илон Мъск ще се срещне с Херцог и Нетаняху

Технологичният предприемач Илон Мъск, обвинен от групи за граждански права, че засилва антиеврейската омраза в своята социална медийна платформа X, ще се срещне с израелския президент Исаак Херцог, заедно с израелци, чиито роднини са задържани от Хамас в Газа.

Кабинетът на Херцог съобщи за срещата, като заяви: "По време на срещата президентът ще подчертае необходимостта от действия за борба с нарастващия онлайн антисемитизъм".

Мъск - милиардерът, който управлява и Tesla и SpaceX, не отговори на молбите за коментар чрез говорителите на Tesla и X.

Посещението на Мъск съвпада с четиридневното примирие във войната на Израел с Хамас, по време на което в момента са освободени 58 от приблизително 240-те заложници, които според Израел са били държани от Хамас.

Израелският Канал 12 съобщи, че Мъск по-късно ще се срещне и с Бенямин Нетаняху. Нямаше незабавен коментар от кабинета на израелския министър-председател.

Нетаняху се срещна с Мъск в Калифорния на 18 септември и го призова да намери баланс между защитата на свободата на изразяване и борбата с речта на омразата след седмици на спорове относно антисемитското съдържание в X.

В отговор Мъск заяви, че е против антисемитизма и против всичко, което "насърчава омразата и конфликтите", като повтори предишните си изявления, че X няма да насърчава езика на омразата./БГНЕС