Илин Димитров: Министерството на туризма ще се води от експертност и прозрачност

Министерството на туризма ще се води от експертност и максимална прозрачност. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров на пресконференция, на която представи приоритетите в работата на ръководената от него институция в рамките на следващия служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

Неотложните цели и задачи, чиито решения ще се търсят в краткосрочен план, са свързани с разгръщане на националната реклама на дестинация България чрез прецизни и целенасочени действия по пазари, изпращане на три нови туристически аташета във важни за България пазари, прозрачно провеждане на процедури за наем на плажовете чрез видеонаблюдение и все по-дигитализирана работа, която да улесни потребителите и да ограничи сивия сектор.

Министър Илин Димитров изказа съболезнования към народа на Турция.

Действията по представянето на страната ни и подготовката на сезон лято 2023 включва организиране и провеждане на работни срещи зад граница, ориентирани към бизнеса и т.нар. road show за B2B срещи в целеви пазари; рекламиране на страната ни чрез включване в кампаниите за първи път и на международни туроператори; организиране на журналистически турове с прецизно подбрани участници и мониторинг върху публикациите им. Разкриване на туристически представителства в Румъния и Великобритания, в процес е процедурата по назначаването на туристическото аташе в Турция. Провеждане на ясни и прозрачни процедури за отдаване под наем на плажове с участието на наблюдатели от КПКОНПИ, МВР и ДАНС, както и реализиране на информационна разяснителна кампания с КЗП, МВР и НАП, с цел ограничаване ни сивия сектор и нелоялните практики, са също част от приоритетите, които следва да бъдат осъществени за сезон лято 2023.

Действията със средносрочен хоризонт включват продължаването на изработването на модел за гаранционен фонд за туроператорите, създаване на единна дигитална карта на страната, ограничаване на порочните практики с организирането на т.нар. "нелегални екскурзии", решаване на кадровите проблеми в сектора и финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

"Когато ти си излъган, това е криминално престъпление. Много е важно гражданите да не премълчават, а да подават сигнали", категоричен е министърът на туризма.

По думите му практиката показва, че много трудно минават в Народното събрание решения на Министерския съвет.

Във връзка с българските граждани в Канкун, Мексико, той посочи, че мексиканската страна пледира, че става въпрос за непълни документи. Димитров подчерта, че трябва да се проверяват документите и отново опираме до това как работят туроператорите.

"Броят на немските туристи намалява значително", посочи той.

"Навсякъде където правим срещи със сектора, българският турист е отново водещ", обясни министърът на туризма.

"Оказва се, че януари не е толкова слаб сезон", съобщи министър Димитров и допълни, че основният проблем е бил липсата на сняг, но нещата вървят добре.

"Рекламата е в много направления. Искам да видя едни истории, които се разказват, искам да видя снимки, позитивни картини за страната ни", уточни той.

Министърът на туризма заяви, че председателите на браншовите организации си позволяват да говорят негативно, а това няма как да стимулира хората да искат да работят, когато им се говори, че секторът е пред фалит.

Илин Димитров обаче обяви, че българският туризъм е недофинансиран. "Без пари не става", каза още той.

Георги Алипиев и Теодора Таскова са двамата кандидати за туристически аташета в Турция, съобщи Димитров. "Добри са и двете кандидатури, и двамата имат желание, така че да видим кой ще спечели", заключи министърът на туризма. /БГНЕС