Икономическа полиция влезе в сградата на община Стрелча

Служители на отдел „Икономическа полиция“ към МВР-Пазарджик извършиха претърсване и изземване в сградата на Община Стрелча, съобщиха от районната прокуратура в Панагюрище. Сигналът е за това, че през 2016 г., назначени служители от общината са били принудени да подадат заявления за напускане без вписана дата. В тази връзка се събират доказателства за злоупотреба с власт. Иззети са документи и компютри, предстои разпит на свидетели и други процесуално-следствени действия. Към момента няма задържани лица и привлечени като обвиняеми.

Говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова обясни, че вчера в Областна дирекция на МВР Пазарджик е постъпил сигнал от бивш служител на община Стрелча. Той за това, че в началото на 2016 г. кметът е събрал множество общински служители в кметската зала и им е казал, че следва да подадат и подпишат молба за назначаване на работа и молба за напускане.

„Тези документи са били подписани от хората, които са се уплашили, че ако не изпълнят разпореждането на кмета, могат да останат без работа, и двата документа са без дата, включително и молбите за напускане“, обясни тя. Сред подписалите такава молба за напускане тогава е и подателят на сигнала и кметът вече го освободил.

„Съдържат се твърдения и по този сигнал е започнало разследването за принуда, тъй като според данните, с които е стартирала полицията, а и прокуратурата, се касае за злоупотреба с власт“, посочи Арнаудова.

„Търсим документи. Търсим 17-те най-малко заявления, които са били подписани под натиск от страна на кмета, на 17 служители от общината да напуснат работното си място доброволно“, обясни тя. Снемат се обяснения и паралелно с това се разпитват хора. Всички разпитани към ония момент 10 човека, в който тя говореше пред медиите, потвърждават, че в началото на август 2016 г., заплашени от кмета, че ще бъдат освободени дисциплинарно, са подали на практика молби за напускане без дата.

„В рамките на утрешния ден прокурорът ще вземе решение за ангажиране на наказателната отговорност на кмета“, каза Румяна Арнаудова. /БГНЕС