ИИВ: Опасенията за здравето на Кадиров могат да повлияят на стабилността на Путин в Чечня

Загрижеността за здравето на Рамзан Кадиров подчертава зависимостта на руския диктатор Владимир Путин от Кадиров за запазване на стабилността в Чечня, заяви Институтът за изследване на войната (ИИВ) в ежедневния си доклад.

Украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) съобщи на 15 септември, че Кадиров е в кома, което породи слухове за сериозни опасения за здравето му. Кадиров обаче опроверга слуховете за здравословното си състояние във видеоклип, публикуван на 17 септември.

ИИВ посочва, че дестабилизирането на управлението на Кадиров в Чечня би било сериозен удар по режима на Путин, отчасти поради това "колко централно значение за ранната популярност на Путин в Русия имаше установяването на стабилност в Чечня чрез брутална и кървава война". Руските официални лица, включително Кадиров, може да се опасяват, че продължаващите слухове за здравословното му състояние ще се отразят на дългосрочната стабилност на контрола му над Чечня.

Освен това МВнР изтъкна освобождаването от Украйна на Клишчиевка, южно от Бахмут. Анализаторите на ИИВ отбелязват, че украинският контрол над Клишчиевка е тактическа придобивка със стратегическо значение, тъй като позволява на украинските сили да фиксират значителна част от руските въздушнодесантни елементи в района на Бахмут.

Според украинския военен говорител Илия Евлаш в резултат на освобождаването на Клишчиевка руските сили ще загубят контрола над южния фланг на Бахмут, което ще позволи на украинските военни да напредват по-дълбоко и да нанасят "по-точни и по-дълбоки удари, използвайки различни артилерийски системи, безпилотни самолети и други налични оръжия".

Понастоящем основната задача пред украинските сили, каза той, е да поемат контрола върху логистичните маршрути, особено железопътните, по които руснаците доставят необходимите боеприпаси до окупирания град Бахмут.

Клишчиевка, който преди пълномащабното нахлуване е имал население от около 500 души и се намира само на пет километра южно от окупирания от Русия Бахмут, беше окупиран през януари от руските сили.

Успешното връщане на селото беше обявено за първи път във Facebook на 17 септември от бригадата "Лиут" ("Гняв"), сформирана от украинската полиция и под командването на Националната гвардия. /БГНЕС