Игра на криеница с планети

Международен екип от астрономи обяви първата екзопланета, открита чрез комбиниран подход на директно изобразяване и прецизни измервания на движението на звездата в небето. Този нов метод обещава да подобри ефективността на търсенето на екзопланети, като проправи пътя за откриването на двойник на Земята, предаде "SienceDaily".

За откриването на екзопланети, планети, които обикалят около звезди, различни от Слънцето, чрез визуализация астрономите досега използваха "слепи проучвания": звездите се избират за визуализация, като се вземат предвид фактори като възраст и разстояние, но иначе са безпристрастни. Въпреки това, при слепите проучвания планети се откриват много рядко. Знанието за това къде да се търсят планети би помогнало да се увеличи процентът на откритите планети.

Международен изследователски екип, ръководен от телескопа Subaru, Токийския университет, Тексаския университет в Сан Антонио и Японския център по астробиология, търси намеци за неизвестни планети в данните от мисията Gaia на Европейската космическа агенция и нейния предшественик Hipparcos. Екипът идентифицира звезда HIP 99770, разположена на 133 светлинни години от нас в съзвездието Сигнус, чието движение предполага, че невидима планета я привлича гравитационно. Наблюденията с директни изображения с телескопа Subaru откриха планетата, HIP 99770 b.

Новооткритата планета е 14-16 пъти по-масивна от Юпитер. Нейната орбита е малко повече от 3 пъти по-далеч от звездата си, отколкото Юпитер от Слънцето. Планетата е 10 пъти по-гореща от Юпитер, като в атмосферата ѝ има следи от вода и въглероден оксид.

След десетилетие астрономите се надяват да заснемат потенциално обитаема планета с размери и температура като тези на Земята с помощта на обсерватории като Тридесетметровия телескоп (TMT). В сравнение с HIP 99770 b, тази планета близнак на Земята ще бъде по-малка и по-близо до звездата си - характеристики, които ще я направят по-трудно откриваема. Но с прецизните измервания на движението изследователите ще знаят къде да търсят в тази игра на планетарни криеници. /БГНЕС