Ига Швьонтек покори Париж на 19-годишна възраст

19-годишната полякиня Ига Швьонтек завоюва титлата на Ролан Гарос, побеждавайки американката София Кенин с 6-4, 6-1 във финала на турнира от Големия шлем.

Швьонтек триумфира в мача след 83 минути игра.

Тя стана първата представителка на страната си с победа в надпревара от Шлема и не загуби нито един сет в хода на турнира.

Швьонтек започна ударно мача и след само 8 минути водеше в резултата с 3-0 с пробив във втория гейм. Кенин обаче се окопити бързо и възстанови равенството – 3-3.

След това при 4-3 за полякинята в осмия гейм тя имаше три брейкбола и при третия съумя да пробие и поведе с 5-3, но после не успя да вземе своя сервис. Швьонтек обаче отговори с рибрейк, който й донесе успех в първия сет с 6-4. Вторият сет започна с пробив на Кенин, но полската тенисистка го върна незабавно, а после го затвърди. След този трети гейм Кенин поиска медицинска помощ и прекара в съблекалнята няколко минути. След медицинския таймаут Кенин сервира при 1-2 във втория сет и отново допусна да бъде пробита – 1-3. Швьонтек направи решителна стъпка към спечелването на втория сет и съответно титлата, спечелвайки подаването си в петия гейм и повеждайки с 4-1. Тийнейджърката не спря дотук, направи пробив на нула и сервира за спечелването на сета. Швьонтек поведе с 40-30 и реализира първата си шампионска титла. Тя стана най-младата тенисистка с победа в турнир от Шлема след Моника Селеш през 1992 г. /БГНЕС