Идеалното количество сън зависи от възрастта

Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания преразгледа препоръките си за идеалната продължителност на съня. Учените са определили идеалното количество нощна почивка за здравето на сърцето и на организма като цяло, съобщава EurekAlert!

Кардиолозите препоръчват седем до девет часа сън за възрастни, осем до десет часа за тийнейджъри, девет до 12 часа за деца на възраст от шест до 12 години и до 16 часа за деца под пет години. Също така, според експертите, е важно да се спазват циркадните ритми - циклични колебания в интензивността на биологичните процеси, свързани с промяната на деня и нощта. Уточнява се, че отклоненията от тях могат да имат отрицателно въздействие върху организма.

"Сънят влияе върху цялостното здраве и хората със здравословен режим на съня са по-способни да се справят с рисковите фактори за сърцето, като например наднорменото тегло, високото кръвно налягане или риска от развитие на диабет тип 2", заяви президентът на Американската асоциация по сърдечни заболявания Доналд М. Лойд-Джоунс. /БГНЕС

Тагове: