ICAN: Ръст на световните разходи за ядрени оръжия

Световните ядрени сили увеличават инвестициите в арсеналите си, като разходите са нараснали с 9% до 82,4 млрд. долара през 2021 г., сочи доклад, публикуван от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN).

Вашингтон е начело в разходите - 44,2 млрд. долара, следван от Пекин, който е похарчил 11,7 млрд. долара, тъй като се надпреварва да изгради арсенал от ядрени бойни глави, който да се конкурира с тези на световните лидери Русия и САЩ.

Русия е похарчила 8,6 млрд. долара, следвана от Великобритания, Франция, Индия, Израел, Пакистан и най-новата ядрена сила - Северна Корея, се казва в доклада.

"В условията на постоянно променяща се и предизвикателна среда за сигурност - от заплахите за сигурността, свързани с изменението на климата, през пандемията от COVID-19 до руското нахлуване в Украйна - разходите за ядрени оръжия непрекъснато се увеличават, без да доведат до измеримо подобрение на средата за сигурност", заяви групата, носител на Нобелова награда за мир.

За да се стигне до цифрите, докладът комбинира официалните разходи за отбрана, свързани с ядрените оръжия, с договорите, сключени с частния сектор, и разходите за изследвания и насърчаване на ядрените дейности, като инвестиции в мозъчни тръстове и лобиране от страна на индустрията.

"Обменът на пари и влияние - от държави до компании, лобисти и мозъчни тръстове - поддържа глобален арсенал от катастрофално разрушителни оръжия", заяви ICAN, която обединява неправителствени организации, противопоставящи се на ядрените оръжия. Групата твърди, че нахлуването на Русия в Украйна през февруари е доказателство, че ядрените оръжия на свръхсилите не са осигурили сигурността, за която поддръжниците им твърдят.

"Беше ни казано, че милиардите, инвестирани в хиляди оръжия за масово унищожение със силата да унищожат света многократно, са цената, която трябва да се плати за мира в Европа", се казва в доклада. "Тези разходи не успяха да предотвратят война в Европа и пропиляха ценни ресурси, които можеха да се използват по-добре за справяне с настоящите предизвикателства пред сигурността или за справяне с последиците от все още бушуващата глобална пандемия." /БГНЕС, АФП