Япония рестартира най-стария си ядрен реактор

Властите в Япония стартираха най-стария си ядрен реактор. Тази година се навършват 48 години от пускането му в експлоатация.

Блок 1 на АЕЦ "Такахама", разположена в префектура Фукуи, е най-старият работещ ядрен реактор в страната. Пуснат е в експлоатация през 1974 г., но през януари 2011 г. е спрян за периодични прегледи.

Също пред 2011 г. силно земетресение и цунами разцепиха ядрото на друга ядрена централа - АЕЦ Фукушима, поради което реакторът остана извън мрежата на страната. Компанията-оператор на централата - Kansai Electric Power (Kepco), успешно рестартира реактора в петък.

Реакторът трябва да започне да произвежда електричество следващата седмица, и ще достигне пълният си капацитет на 28 август. Kepco също планира да рестартира реакторен блок 2, но точната дата за това все още не е определена.

След аварията във Фукушима през март 2011 г. всички ядрени съоръжения в Япония бяха затворени, и оттогава страната предприе по-строги мерки за безопасност в ядрената енергетика. През 2015 г. първите два реактора в атомната електроцентрала Сендай в югозападната част на страната бяха рестартирани, последвани от реактори № 3 и № 4 в Такахама, въпреки протестите на населението.

Това не е първият опит за рестарт на стари блокове - при опита за стартиране на блок 4 на "Такахама" се задейства аларма, и реакторът спря пред очите на експертите, които наблюдаваха рестарта. През 2017 г. японски съд издаде решение, което позволи рестартирането на реактор № 4 в АЕЦ "Такахама"./БГНЕС