И управляващи, и опозиция несъгласни с идеята за форсмажор

Изказаното намерение от вицепремиера Корнелия Нинова Министерство на икономиката да предложим на Министерски съвет решение за обявяване на форсмажор, за да се облекчат фирмите и икономиката, не срещна одобрение в Народното събрание, обобщава реакциите от вчера до днес парламентарният репортер на БГНЕС.

Още с началото на пленарното заседание от парламентарната група на ГЕРБ-СДС настояха за изслушване на премиера Кирил Петков. В същото време от Министерски съвет съобщиха, че насроченото за днес заседание на кабинета се отлага.

"Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Корнелия Нинова е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор. В тази връзка, моля по силата на правомощията, дадени ви от правилника и Конституцията вие (Никола Минчев – бел. ред.) по своя инициатива да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос", каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в процедура по начина на водене. Тя поиска да разбере дали се подготвят такива мерки и дали се търси съгласие в Народното събрание.

"Секторите в нашата държава са изключително много. Вчера, когато беше обявено това нещо от ресорния вицепремиер Корнелия Нинова, телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения. За да бъдем максимално ясни, аз искам да ви кажа, че по отношение на предложеното от г-жа Нинова форсмажор в основния закон на България не съществува. Българската Конституция няма такова понятие. Има непреодолима сила, което е чл. 306 от Търговския закон, което освобождава длъжника от отговорност", каза още Костадин Ангелов и подчерта, че при форсмажор фирма, която доставя кислород на болница, може да не го доставя. Това, според него, значи да се постави под риск живота на пациенти.

Проф. Георги Михайлов от БСП излезе на трибуната и каза, че НС не прилича на Народно събрание.

„Ако някой каже, че ситуацията в държавата в момента е съвсем нормална при двегодишна пандемична ситуация, при война на границата на България, при тежки смущения в доставките в целия свят, ако всичко това не са форсмажорни обстоятелства, кое са форсмажорни обстоятелства", попита той.

"Форсмажор означава непреодолима сила. Непреодолимата сила в този кабинет се нарича БСП. Всичко започва с форсмажор и завършва с форсминор. Тук трябва да дойде Кирил Петков. Не искаме да идва Корнелия Нинова вече. Отменили са заседание на МС. Когато обвинявате нас, че създаваме паника, вие го правите с такива неща", заяви още Тома Биков от ГЕРБ.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че е хубаво да има една идея смирение. Според него с изказванията си ГЕРБ правят допълнителни внушения в публичното пространство.

"Когато осъзнавате реалното положение в света, в Европа, в нашия регион, да сте малко по-внимателни, когато правите подобни изказвания от трибуната на Народното събрание, ако наистина мислите за държавата, а не за вашите партийни интереси", заяви още Гуцанов.

В кулоарите коментарите също бяха по темата:

"Запознати сме с предложението на Корнелия Нинова. Това не е най-доброто решение на ситуацията", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев, който добави, че все още няма нищо официално, за да има и официална позиция на партията.

По думите му трябва да се даде повече време за обсъждане на темата.

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов изрази мнение, че форсмажор е твърде радикална мярка.

"Очевидно има проблем в разплащането на фирмите, но в Министерството на финансите се разработват мерки в това отношение. Подобна радикална мярка не е уместна", каза Иванов и добави, че обновяването на такъв тип радикални мерки създават усещане за напрежение, което не ни трябва.

„Ние се противопоставяме на тази идея", заяви Иванов.

Йордан Цонев каза, че от ДПС са поискали изслушване на вицепремиера Нинова във връзка с предложението ѝ.

"Ние не знаем какво включва терминът форсмажор. Искаме да дойде в събранието, да я изслушаме. ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и на хората", каза той и продължи: "Ако това означава блокиране на всички договори в държавата, тогава трябва да се каже какви ще са последствията. Едно такова предложение иска системно разяснение, за да знаем дали да го подкрепим", заяви депутатът.

От своя страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че държавата ни е във форсмажор вече 32 години, а предложението на Корнелия Нинова е отчаяно и няма да помогне на икономиката.

„Преди 10 години бяхме един от световните износители на манган, но мангановата мина беше закрита и продадена за жълти стотинки. Защо трябва да търсим форсажорни средства и обстоятелства, като трябва да помислим как да възродим индустриалния си потенциал. Ако толкова искаме да помогнем на индустрията със стомана, нека се отвори мангановата мина до село Църква. До седмица може да стане”, предложи Костадинов. /БГНЕС