И Европарламентът ще проверява Джамбазки, този път за расизъм

Европейският парламент ще разследва евродепутата Ангел Джамбазки за расистки изказвания. Това става малко повече от седмица, след като той беше заловен да кара в пияно състояние.

Поводът за разследването е, че Джамбазки е акцентирал върху етническия произход на двама европейски депутати от Франция и Германия, които са съответно от алжирски и турски произход. Обидените са Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите

Двамата законодатели бяха защитени от своите парламентарни групи в ЕП.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала. Той призова председателя на ЕП Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, защото „всички сме европейски депутати, всички сме от различен произход и затова и дума не може да става да се стигматизират колеги заради това“.

Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там.

Лично председателят на ЕП Давид Сасоли е обещал да провери изказването на Джамбазки.

БГНЕС припомня, че на 7 декември пътни полицаи хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с 1.5 промила алкохол в кръвта. Кръвната му проба показа 1.08 промила. /БГНЕС