Христо Явашев – Кристо почина на 84 години

Художникът, известен като Кристо беше популярен с арт инсталациите си, трансформирайки в скулптури различни забележителности. Може би най-известната от тях е опаковането на германския Райхстаг, който художникът покри с нежносин плат.

Роденият в България Христо Явашев работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 година.

Техните мащабни проекти бяха времеемки като подготовка и с висока себестойност, въпреки че траеха само между няколко седмици до месец.

„Кристо изживя живота си докрай, не само мечтаеше за неща, които изглеждаха невъзможни, но ги осъществяваше. Художествените произведения на Кристо и Жан-Клод събираха хората по целия свят за споделени преживявания и ще продължат да живеят в сърцата и спомените ни”, написаха сътрудниците на художника във Фейсбук.

В съответствие с желанието на Кристо, последният му проект – опаковането на Триумфалната арка в Париж, отложен заради пандемията от коронавируса, ще бъде реализиран през септември 2021 година.

Роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, Кристо напуска родината си през 1957 г., живее за кратко в няколко страни, преди да пристигне в Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга и негов колега-художник. След смъртта на съпругата си живее 56 години в САЩ.

Но в последвалото им сътрудничество той беше оценяван повече като художник, а Жан-Клод като организатор.

За да финансират своите мащабни и амбициозни проекти без да губят творческата си независимост двамата продаваха на ценители предварителните скици, колажи и рисунки на произведенията си.

„Кристо беше велик художник, способен да даде нова дълбочина на нашето ежедневие“, каза президентът на Центъра „Помпиду“, Серж Ласвинес.

Директорът му Бернар Блистен заяви, че са работили "с голяма страст" с екипа на Кристо, за да поставят изложба за творчеството му, успоредно с проекта "Триумфална арка".

"Нека изложбата, която ще отворим на 1 юли, отдаде почит на този изключителен талант, който е толкова значим за историята на модерното изкуство", добави Блистен.

Изложбата ще се фокусира върху времето, което Кристо и съпругата му живеят в Париж, от 1958 до 1964 г., през което те развиват своя творчески стил.

Освен немския Райхстаг, друг техен голям проект беше опаковането на „Pont Neuf” - най-старият мост в Париж, през 1985 година.

Сред световно известните проекти на Кристо са инсталациите Чадъри в Япония и САЩ и „Плаващите кейове” в езерото Изео, Италия и „Лондонската Мастаба” в Хайд Парк в Лондон. /БГНЕС, АФП, Би Би Си