Христо Григоров: Помагайки на БЧК, помагате на цялото общество

„През всичките 142 години от съществуването си, Българският червен кръст (БЧК) винаги е помагал на хората и на държавните институции. Нашата формула е „обединявай и решавай“. Когато сме заедно, обединени, ние сме много по-ефективни. Ръката, която подаваме на хората е силна ръка, с която ги изправяме. Това правим и в момента“. Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

В условията на извънредно положение заради COVID-19, най-голямата хуманитарна организация отново е на първа линия в оказването на помощ, а чрез своята мрежа от доброволци в цялата страна продължава да подкрепя уязвимите групи от хора.

„По европейска програма продължаваме да храним над 300 000 българи. Десетки и дори хиляди доброволци на БЧК в цялата страна, заедно с представители на общинските социални служби, раздават храни на възрастни и болни хора. Всичко това е част от нашата хуманитарна мисия – да бъдем там, където има проблеми и хората имат нужда от помощ“, сподели акад. Григоров.

БЧК организира събирането на дарителска помощ

Събраният финансов ресурс ще бъде предоставен на държавата и нейните институции, за да бъде използван в борбата срещу заразата от коронавирус. Отделно от това организацията е предоставила и своя национален бедствен склад в село Лозен, където да се получават помощите за страната ни от чужбина. Материалните дарения на хората също отиват там.

Всеки, който желае да бъде съпричастен, може да направи това със SMS на номер 1466 на цена 1 лев без ДДС. Има открита и банкова сметка.

Вече са събрани около 600 000 лева

„Отново българският народ, въпреки тежкото си положение в момента, отвори сърцето си и показа, че в ценностната му система е заложено да бъде милосърден и съпричастен. Бизнесът също прояви своята хуманна същност, много фирми направиха сериозни дарения“, разказа председателят.

Подкрепа за други държави

„Един крупен български бизнесмен изяви желание да помогне в чужбина. Разговаряхме с президента на световната организация, както и с други колеги и сега се подготвя една много сериозна помощ за Италия. На 25-ти април, благодарение на БЧК и този бизнесмен, който показа добро сърце, тази помощ ще замине за Италия. Както през годините на нас ни е помагано, така и ние, в рамките на нашите скромни възможности, също оказваме помощ“ , допълни още Христо Григоров.

Мерките срещу епидемията са своевременни

„Аз вярвам, че макар и бавно, тази епидемия ще тръгне надолу, благодарение на мерките, които взе българската държава, а те бяха своевременни“, категоричен е той.

На моменти българите проявяват недостатъчна дисциплина

„С голямо съжаление го казвам, но ние не сме много дисциплиниран народ. Щабът и неговият ръководител всеки ден се мъчат да убеждават хората да спазват правилата. Когато го правиш ти пазиш не само собствения си живот, а живота на близките си. Ако се заразиш, ти автоматично пренасяш заразата около теб. По улиците обаче продължават да ходят хора без маски“, недоумява Христо Григоров.

Според него, в моменти като този, всички трябва да бъдем много по-отговорни и спазвайки правилата, да преодолеем по-бързо кризата.

„Германското правителство излиза със становище мерките да бъдат редуцирани. Веднага обаче обществото се вдига и казва, че иска мерките още да стоят, докато не премине опасността напълно. Това говори за дисциплина на самата нация. Такива трябва да бъдем и ние - дисциплинирани“, даде пример председателят на БЧК.

Архивите говорят – назад в историята организацията е участвала в борбата срещу много епидемични болести

През 1910 г. Българското дружество „Червен кръст” (БДЧК) предоставя на Дирекцията на народното здраве 47 кг хинин на стойност 4 527 лв. предназначени за раздаване на населението и за борба с маларията в България. Тази борба продължава и през време на дейността си за подпомагане на бежанците от 1924 до 1928 г., както и по време на земетресението в Южна България през 1929 г.

През 1908 г. в Русия и Румъния върлува холера, която има опасност да се пренесе в България. Българското дружество “Червен кръст” незабавно предприема мерки като отпуска сумата 10 000 лв. за изпълнението им. Сформирани са 4 отряда от по 10 милосърдни братя, които заминават за Силистра, Русе, Варна и Велико Търново. За потушаване на започналата през 1912 г. епидемия от холера сред войските и воюващите страни в Балканската война и за предпазване на цивилното население през 1913 г. Българското дружество „Червен кръст” също предприема редица профилактични мерки.

Организацията се намесва решително и при епидемията от тиф през 1932 г.

„Това не е първата сериозна ситуация, през която България е преминала“, смята Христо Григоров, който припомни още, че това са само една малка от примерите.

COVID-19 ще промени животът ни

„Настоящата ситуация малко ще ни стресне и ще ни върне към онези ценности, които са позабравени. Ние забравихме да общуваме. Като ходите по улицата все по-голяма рядкост е някой да ви се усмихне и да ви поздрави. Всеки е намръщен и вглъбен в себе си. Да, проблемите съществуват, но ние, като доказал мястото си в Европа народ, трябва да погледнем малко назад и да върнем доброто, което са имали нашите баби и дядовци. Нека сме малко по-добри, по-смирени, по-толерантни“ , призова председателят на Червения кръст.

От името на цялата организация той благодари за съпричастността и помощта, която хората оказват на БЧК. „Оказвайки помощ на БЧК, вие помагате на самите себе си, защото тази помощ се връща обратно в обществото“, категоричен е акад. Христо Григоров. /БГНЕС