Хоакин Финикс за върха в кариерата си – покорилият Торонто и Венеция „Жокер“

Хоакин Финикс заяви, че разкритикуваната му роля в „Жокер“ е „едно от най-големите преживявания в неговата кариера“, след като мрачната и амбициозна адаптация на комикса бе излъчена на филмовия фестивал в Торонто.

След като „Жокер“ спечели голямата награда „Златен лъв“ на филмовия фестивал във Венеция, премиерата му се превърна в най-горещият билет за най-големия филмов фестивал в Северна Америка.

„Имах безгранична свобода да изтълкувам героя си по начин, по който аз го виждам и какво мога да направя с него - нямах чувството, че има някакви правила“, каза Финикс, коментирайки образа на дяволския супер злодей.

Филмът - и изпълнението на Финикс - вече оформиха прогнози за „Оскар“ и противоречия в еднаква степен.

Традиционният антипод на Батман е изигран по неповторим начин и от Джак Никълсън и Хийт Леджър, но интерпретацията на звездата от "Гладиатор" е може би най-радикалната досега.

Приветстван като „сензационен“ от някои критици, той предизвика безпокойство у други, че обрисуването на психично заболяване и насилие може да се окаже „вдъхновяващо“.

"Имаше нещо, което ме привличаше в него и то просто се разви, докато работихме заедно", каза той пред аудиторията в дискусия заедно с режисьора Тод Филипс. "Започна да се превръща в нещо повече, отколкото бих могъл да очаквам и това беше едно от най-големите преживявания в моята кариера."

С Робърт де Ниро, режисьорът Тод Филипс, Зази Бийтс и продуцентът Брадли Купър на премиерата на "Жокер" в Торонто

Финикс също отдаде почит на покойния си брат Ривър Феникс, разказвайки как Ривър го е накарал да гледа "Raging Bull" с Робърт Де Ниро като тийнейджър и му казал, че ще стане актьор.

"Той не ме попита, той ми каза. И аз съм му задължен за това, защото актьорството ми даде толкова невероятен живот", каза Финикс.

Ривър, който първоначално засенчи по-малкия си брат и изигра младия Индиана Джоунс в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, почина на 23 години от предозиране с наркотици.

Филмът "Hangover" на Нетфликс също се присъедини към останалите продукции на фестивала в Торонто.

Мерил Стрийп го представи на червения килим с Антонио Бандерас и Гари Олдман, които играят ръководители на адвокатска кантора в Панама в основата на скандал през 2016 г., когато тя е уличена в подпомагане на укриването на данъци сред заможния елит.

Бандерас каза за АФП, че историята трябва да бъде представена като комедия, "защото в противен случай можем да плачем", докато Олдман каза, че искат да представят "цирка на корупцията".

Крисчън Бейл и Мат Деймън присъстваха на премиерата на "Ford v Ferrari" – филм за състезание, известно извън Северна Америка като „Льо Ман ’66“.

Бейл, който играе Кен Майлс, каза, че легендарният състезател е "човек, който е татко, който е съпруг и който не е мегаломан. Човек, който живее живота си с 230 мили в час, без да знае дали може да спре в края му".

Международният филмов фестивал в Торонто продължава до 15 септември. /БГНЕС

Тагове: