Хиляди вдигнаха Велико Народно въстание, Борисов раздава милиони онлайн

Хиляди граждани излязоха на площада в центъра на София, за да изразят недоволството си от управляващите и поискат тяхната оставка. 56-ят пореден на протест, обявен като Великото народно въстание, започна още преди 8 часа сутринта с мощно скандиране за „оставка”, блокада на парламента в началото на есенната пленарна сесия и сблъсъци с полиция, обобщават репортерите на БГНЕС.

Сградата на бившия Партиен дом, където новата пленарна зала за пръв път днес посрещна депутатите, бе буквално под обсадата на недоволното множество. Полиция, жандармерия и специални части с телата си и автомобили държаха плътен кордон от сутринта до обяд.

На няколко пъти към униформените полетяха яйца, ябълки, домати и бутилки минерална вода. Имаше още бомбички, камъни, павета, а също и различни вещи от намиращия се в близост палатков лагер. Струпаната от протестиращите слама пък в един момент започна да гори, което наложи да дойде противопожарен автомобил.

Отговорът на органите на реда бе с лютив спрей – обгазени бяха и протестиращи, и полицаи, и журналисти. На жълтите павета при палатките на майките от „Системата ни убива” на бул. Дондуков имаше припаднали хора. Две линейки дойдоха на място. През спешните кабинети са столичните болници преминаха десетки пострадали и от двете страни на барикадата.

Освен на терена на протестите, напрежение имаше и на политическия терен вътре в самата сграда. Там дойде президента Румен Радев, който подкрепя общественото недоволство от самото му начало, за да направи обръщение от парламентарната трибуна. Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обаче демонстративно напуснаха залата и не пожелаха да чуят думите на държавния глава.

„Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън“, отговори Радев на случилото се. Радев заяви, че не липсата на нова Конституция и на Велико народно събрание изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението.

За началото на политическия сезон всяка една от парламентарните група очерта своите приоритети в работа. За ГЕРБ президентът единствено сее омраза, а БСП отвърна, че няма да прави кабинет в настоящия парламент. ДПС даде да се разбере, че искат съставяне на експертен кабинет с премиер от най-голямата политическа сила, тоест ГЕРБ и оставка на президента Радев.

Час по-късно правителството начело с премиера Бойко Борисов проведе онлайн редовното си заседание. По време на него премиерът не коментира случващото се на площада. Бяха раздадени милиони левове по различните точки от дневния ред на Министерски съвет.

В късния следобед ГЕРБ и ВМРО пък проведоха разговори и обявиха, че с помощта на ВОЛЯ и независимите депутати в парламента са осигурили нужните подписи, за да внесат проекта за нова конституция и да се върви свикване на Велико Народно събрание, за което ще бъде необходимо мнозинство от 160 депутати. Стана ясно още, че проектоконституцията им е претърпяла ремонт.

Към 17 часа протестът продължава. След края на работния ден на площада се очакват още повече хора. /БГНЕС