Хамилтън изравни Шумахер по победи в Унгария

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели второ последователно състезание от Формула 1 след това в Австрия миналата седмица, печелейки Гран При на Унгария по убедителен начин.

Хамилтън отвя конкуренцията в Унгария за осми път в кариерата си.

Британецът, шесткратен световен шампион в най-престижната автомобилна надпревара, доминира от начало до край и остави Макс Верстапен с Ред Бул и съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас на подиума съответно на 8 и 9 сек. Хамилтън спечели и точка за най-бърза обиколка на пистата в унгарската столица, като затвори шестото място, заето от Себастиан Фетел с Ферари, на една обиколка. Битката през днешното състезание беше главно за второто място между Верстапен и Ботас. Нидерландецът се разби в предпазните стени преди старта на Гран При-то, но се възстанови за началото му и успя да изпревари финландеца, който така и не успя да го измести от втората позиция. Топ 10 допълниха Ланс Строл (Рейсинг Пойнт), Александър Албон (Ред Бул), Серхио Перес (Рейсинг Пойнт), Даниел Рикардо (Рено), Кевин Магнусен (Хаас) и Карлос Сайнц (Рено). За Хамилтън това беше рекордна победа номер 8 в Унгария, с което изравни легендата във Формула 1 Михаел Шумахер. Освен това той триумфира за 86-и път в кариерата в състезание от Ф1, приближавайки се само на пет от рекорда за всички времена, държан от седемкратния световен шампион.

Британецът оглави и генералното класиране при пилотите, връщайки си лидерската позиция, която беше притежание на Ботас – Хамилтън е с 63 точки, пет повече от финландеца. Трети е Верстапен с 33 пункта. При конструкторите Мерцедес води със 121 точки, втори е Ред Бул с 55, третото място поделят Макларън и Рейсинг Пойнт с по 40. Следващото състезание от календара е Гран При на Великобритания на пистата „Силвърстоун“ на 2 август. /БГНЕС