Гутериш: Въздействието на войната в Украйна върху света се задълбочава, ще засегне 1,6 млрд.

Последиците за света от нахлуването на Русия в Украйна се влошават, като е вероятно да бъдат засегнати 1,6 милиарда души. Това заяви ръководителят на ООН Антонио Гутериш.

"Въздействието на войната върху продоволствената сигурност, енергетиката и финансите е системно, сериозно и се ускорява", заяви генералният секретар, представяйки втория доклад на ООН за последиците от конфликта.

Той добави, че "за хората по света войната заплашва да отприщи безпрецедентна вълна от глад и мизерия, оставяйки след себе си социален и икономически хаос".

Гутериш заяви, че докато тазгодишната продоволствена криза е "свързана с липсата на достъп", то следващата "може да бъде свързана с липсата на храна".

"Има само един начин да спрем тази надигаща се буря: руската инвазия в Украйна трябва да спре", призова той в речта си.

Ръководителят на световната организация заяви, че е помолил колегите си да помогнат за намирането на "пакетна сделка, която да позволи безопасен и сигурен износ на произведените в Украйна храни през Черно море и безпрепятствен достъп на руските храни и торове до световните пазари".

"Тази сделка е от съществено значение за стотици милиони хора в развиващите се страни, включително в Африка на юг от Сахара", заяви Гутериш.

В доклада на ООН, ръководен от дипломата Ребека Грийнспан, се казва, че около 94 държави, в които живеят около 1,6 милиарда души, са "сериозно изложени на поне едно от измеренията на кризата и не са в състояние да се справят с нея".

"От 1,6 милиарда души 1,2 милиарда, или три четвърти, живеят в страни с "перфектна буря", които са силно изложени и уязвими едновременно и от трите измерения - финансите, храната и енергията", се допълва в доклада.

В него се посочва, че войната може да увеличи броя на хората с недостиг на храна с 47 милиона души през 2022 г., като до края на годината той ще достигне 323 милиона.

Смята се, че през тази година още до 58 милиона африканци могат да изпаднат в бедност, се добавя в документа.

Крайната бедност в Близкия изток и Северна Африка може да се увеличи с 2,8 млн. души през 2022 г., а в Южна Азия 500 млн. души са изложени на риск, се посочва в доклада.

"Трябва да се предприемат конкретни мерки, за да се гарантира, че критичните доставки на храна и енергия ще достигнат до най-уязвимите", се казва в доклада. /БГНЕС, АФП