Гутериш: Ситуацията с мигрантите в Полша да се реши чрез международното право

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че ситуацията с мигрантите на границата на Полша и Беларус трябва да бъде решена на основата на международното право и не трябва да се превръща в източник на напрежение между страните. Това каза на брифинг официалният представител на генералния секретар на Световната организация Стефан Дюярик.

„Генералният секретар следи със загриженост ситуацията на беларуско-полската граница и отново подчертава колко е важно да се гарантира, че въпросите на миграцията и бежанците се решават въз основа на хуманитарните принципи и международното право“, каза той. напрежението между страните.

Миграционната криза на границата на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където мигрантите се струпаха от началото на годината, рязко ескалира на 8 ноември. Няколко хиляди души дойдоха от беларуска страна до полската граница и не желаят да напуснат граничната зона. Страните от ЕС обвиниха Минск в умишлено ескалация на кризата и призоваха за налагане на санкции. Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че самите западни страни са виновни за тази ситуация, заради чиито действия хората бягат от войната./БГНЕС