Гутериш призова за ускоряване на износа на зърно през Черно море

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за ускоряване на доставките на зърно от украински пристанища в Черно море по силата на споразумение, позволяващо безопасен износ по време на война, заяви говорител на ООН, докато Русия заплашва да се откаже от пакта следващия месец.


През юли 2022 г. ООН и Турция сключиха с посредничеството на Русия и Украйна Черноморската зърнена инициатива, за да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, влошена от нахлуването на Москва в съседната страна и блокадата на украинските черноморски пристанища.

Но износът на храни "значително намаля от пика от 4,2 млн. метрични тона през октомври 2022 г. до 1,3 млн. метрични тона през май т.г., което е най-ниският обем от началото на Инициативата миналата година", заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Гутериш беше разочарован от забавянето на темповете на инспекциите на корабите и изключването на пристанище Пивденний (Южен) - едно от трите украински пристанища, включени в сделката за износ в Черно море.

"Генералният секретар призовава страните да ускорят операциите и настоятелно ги приканва да направят всичко възможно, за да осигурят продължаването на това жизненоважно споразумение, което подлежи на подновяване на 17 юли", се казва в изявлението на Хак.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Русия обмисля да се оттегли от сделката за черноморското зърно.

Сделката гарантира и доставки на амоняк, но такива не са осъществени. Русия изпомпва до 2,5 млн. тона амоняк годишно в пристанище Пивденни за глобален износ. Но тръбопроводът беше спрян от войната, а по-рано този месец Москва обвини украинските сили, че са взривили част от тръбопровода.

Рестартирането на тръбопровода беше едно от няколкото руски искания, отправени по време на преговорите за удължаване на срока на действие на сделката за черноморското зърно. Миналия месец тя започна да спира плавателни съдове, пътуващи до пристанище Пивденни в рамките на Черноморската сделка за зърно, докато не бъде рестартиран тръбопроводът за амоняк.

За да бъде убедена Русия да удължи сделката през юли 2022 г. беше сключен и тригодишен пакт, в който Организацията на обединените нации се съгласи да помогне на Москва да преодолее всички пречки пред собствените ѝ доставки на храни и торове.

Макар че руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, наложени след нахлуването в Украйна, Москва твърди, че ограниченията по отношение на плащанията, логистиката и застраховките са се превърнали в пречка пред доставките.

ООН потвърди, че не може да направи нищо, за да се справи с някои от основните оплаквания на Русия, заяви във вторник държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от руското външно министерство.

Хак заяви, че ООН е "напълно ангажирана" да подкрепи изпълнението на Черноморската зърнена инициатива и пакта за улесняване на руския износ на храни и торове./БГНЕС