Гумени куршуми срещу протестиращи в Банкок

Полицията в Тайланд използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу участниците в протеста в Банкок, който се проведе днес срещу правителството на ген. Прают Чан-Оча, съобщи телевизия „The Reporters“.

Днес в Банкок се провежда протест срещу правителството на Тайланд, което, според опозицията, извърши и продължава да извършва множество грешки в борбата с пандемията от коронавирус.

Протестиращите настояват за оставката на правителството, както и за приемането на нова конституция и провеждане на нови избори.

Телевизията излъчва пряко от една от трите основни точки на протеста – кръстовището Динденг в северната част на столицата. Там се бяха събрали протестиращи в опит да проведат марш до намиращото се наблизо военно поделение, на чиято територия се намира резиденцията на премиера – бивш командващ сухопътните сили на Тайланд.

Полицията използва водни оръдия и гранати със сълзотворен газ срещу демонстрантите, когато се стигна до сблъсък със силите на реда. Няколко минути по-късно по високоговорителите беше съобщено, че полицията открива огън с гумени куршуми срещу протестиращите, след което започна интензивен обстрел както срещу първите редици на демонстрантите, така и срещу цялата колона участници в протеста.

По информация на „The Reporters“, от сълзотворния газ за около 15 минути са пострадали повече от 100 човека.

В началото на сблъсъците демонстрантите организирали верига, по която тези от предните редици да получават вода да изплакване на очите и лицето от хората зад тях. Гумените куршуми, обаче, разкъсали този строй и много от протестиращите от средните и задните редици се разбягали.

За днес бяха обявени няколко антиправителствени протеста на три различни места в Банкок. Ръководството на полицията, обаче, излезе незабавно с изявление, че протестите са незаконни, предвид въведения заради пандемията локдаун в града, забраняващ събирането на повече от 5 човека. Органите на реда предупредиха, че срещу протестиращите ще бъдат използвани всички възможни мерки за контрол на тълпата – от по-малко строги до най-ефективните. /БГНЕС

Банкок / Тайланд