Гроси: Физическата цялост на централата в Запорожие е нарушена

Физическата цялост на Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна е "нарушена", заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) след посещението си днес.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси доведе екип от инспектори в контролираната от Русия централа, която през последните седмици беше често обстрелвана, което породи опасения за ядрен инцидент.

"Очевидно е, че централата и физическата й цялост са били нарушавани няколко пъти", заяви Гроси пред репортери, след като се завърна с част от екипа си в контролираната от Украйна зона.

"Притеснявах се, притеснявам се и ще продължа да се притеснявам за централата", каза той, като добави обаче, че сега ситуацията е "по-предвидима".

"Прекарахме там четири или пет часа. Видях много, а и там има мои хора, успяхме да обиколим цялата площадка", каза Гроси за дългоочакваната инспекция.

Той заяви, че част от неговата 14-членна мисия в централата ще остане в обекта "до неделя или понеделник, като ще продължи с оценката".

"Ще продължим присъствието си там, особено някои от моите експерти. Имаме много работа там, за да направим анализ на някои технически аспекти", каза Гроси.

Той не уточни колко души ще останат в обекта, като добави, че "можем да изготвим становище по редица въпроси и първоначални наблюдения, първоначални оценки, а те ще се задълбочат в това, за да можем да имаме цялостен доклад. Тази сутрин ситуацията беше доста трудна", добави той.

"Имаше моменти, в които огънят беше очевиден- обстрел от тежки картечници, артилерия, атаки с минохвъргачки два или три пъти, бяхме много загрижени", каза Гроси, описвайки ситуацията със сигурността по време на посещението си.

Той обаче отбеляза, че мисията е получила "прекрасна подкрепа от екипа по сигурността на ООН".

"Мисля, че показахме, че международната общност е там, може да бъде там и ще продължим да го правим", каза Гроси.

АЕЦ "Запорожие" - най-голямото ядрено съоръжение в Европа - бе подложена на многократни обстрели през последните седмици, като Киев и Москва се обвиняваха взаимно за нападенията, което породи опасения за възможен инцидент./БГНЕС, АФП