Григорова: Разширяването на сините и зелените зони трябва да спре

Подобряването на градския транспорт ще намали проблема с недостига на паркоместа в столицата. Това заяви пред БГНЕС Ваня Григорова, кандидат за кмет на София, издигната от БСП и „Обединена Левица“.

„Има голям проблем в Студентски град, често автобусите не могат да спрат на спирките. Имаме и много голям проблем с необособените трасета при трамваите, там автомобилите се качват върху релсите и пречат на трамваите да минават спокойно, това води до закъсняване на курса, занижени доходи и глобяване на шофьорите. Трябва обособяване на трасетата и за-силен контрол във взаимодействие с МВР за санкция на шофьорите при неправилно парки-ране“, заяви Ваня Григорова.

„Трябва да се променят маршрутите на градския транспорт, интензитета на движение на колите. Всички сме чували, че градският транспорт в столицата е добре развит, но то е така, защото метрото е развито, а не останалите видове транспорт. Имаме трасета, в които автобу-си и трамваи минават трудно, не е осигурена лентата, в която да се движат те. Това е огро-мен проблем, имаме значим проблем с недостига на резервни части и подвижен състав, имаме огромен проблем с липсата на шофьори и кадри за извършване на ремонти“, подчерта тя.

Според нея именно подобряването на градския транспорт е в основата на решаването на проблемите с паркирането и замърсяването на въздуха.

„С насърчаване на градския транспорт ще се редуцира и проблема с недостига на паркоместа в столицата. Разширяването на сините и зелените зони трябва да спре. Натискът върху центъра не намаля, а се натоварват съседните квартали, където хората търсят места, за да паркират“, обясни Ваня Григорова.

Кандидатът за кмет на София, издигнат от БСП и „Обединена Левица“ подчерта, че на оп-ределени места в столицата трябва да има допълнителни линии на градския транспорт, но по- скоро трябва да има коригиране на настоящите, така че те да са удобни за прекачване.

„Витоша е един от проблемите, с които трябва да се захванем. Тя е труднодостъпна, защото имаме твърде малко автобуси, които да довеждат софиянци до полите на София, докъдето те да могат да продължат да се разхождат. Събота и неделя са тежко натоварени, а ние нямаме автобуси и шофьори за тях“, коментира Григорова.

Относно пренареждането на жълтите павета, кандидатът за кмет смята, че те изглеждат доб-ре. „Огромният проблем с ремонт на ремонта обаче е друг. Едни и същи компании, които правят некачествени ремонти продължават да работят за Столична община. Затова ние искаме да има списък на фирми, които ще бъдат придружени с доклад за качеството на тяхната работа, за да знаем към кого да се обръщаме и при кого да не се обръщаме при нуждата от ремонт следващия път“, поясни Ваня Григорова, след което допълни, че най-добрият вари-ант е да имаме общинско дружество, което да може да извършва по-дребните ремонти в Со-фия. /БГНЕС