Григорова: Отговорност за жертвите на ПТП носи и собственикът на пътя

Кандидатът за кмет на София Ваня Григорова заяви, че намалим броя на жертвите на пътни катастрофи, ако променим разбирането за това кой носи отговорност за тях, предаде репортер на БГНЕС.

„Със сигурност ще редуцираме значително броя на жертвите, ако променим разбирането за това кой носи отговорността за пътните инциденти. Към момента това е или шофьорът или пешеходецът“, каза Григорова по време на дебат посветен на транспорта в столицата.

Според нея време е да поставим акцента и да прехвърлим тежестта на отговорността върху собственика на пътя - този, който изгражда инфраструктурата и който решава къде и как да бъде регулирани движението.

„В момента проектите, който се извършват нямат необходимата оценка на риска. Ако това се прави предварително, решенията които се вземат за инфраструктурните проекти ще бъдат много по-адекватни“, добави кандидатът на БСП и Обединена Левица.

Според нея всички шофьори трудно може да преодолеят бариерите и трудностите, които са поставени на пътя, включително от неадекватните решения на общината. „Хаосът от знаци също допринася за това“, поясни тя.

Тя разкри и кое ще бъде първото нещо, което ще направи в сферата на пътната безопасност, ако стане кмет.
„Когато има проект да извършване на реконструкция, за изграждане на инфраструктура, той трябва да бъде публикуван, така че хората, които имат интерес и експертиза да могат да го прегледат и да дадат своите становища. Може да се децентрализира оценката на риска”, каза Ваня Григорова.
Тя уточни, че поема отговорност да изпълни няколко неща още в първата година, ако бъде избрана за кмет, а именно: „Оценка на риска за нови ремонти и др. Прозрачност-веднага с публикуване на проектите. Заместник-кмет по транспорта и заместник-кмет по сигурността - да”. /БГНЕС