Григор Димитров: Няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя

Няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя. Това заяви първата ни ракета при мъжете Григор Димитров на пресконференция преди старта на турнира от сериите АТП 250 София Оупън в зала „Арена Армеец“, предаде репортер на БГНЕС. Надпреварата в столицата започва днес и ще продължи до 2 октомври, а нашият тенисист, шампион от 2017, започва директно от втори кръг, където негов съперник ще бъде един измежду Иля Ивашка от Беларус и шведа Микаел Имер.

Тук беше един от специалните моменти. Винаги съм имал една мисъл, за България. Готов съм за подкрепата, наистина очаквам много добра публика, всеки един от нас иска известна доза подкрепа към края на годината. Нещата така се случваха в последните години, че нямаше как да участвам – видяхте колко промени имахме като турнири, като играчи, всичко беше доста деликатно – може би, изборът на различни турнири. За момента съм добре, след Ю Ес Оупън имах време да си почина. След турнира не бях в кондиция и да тренирам, не се чувствах добре. Исках да се чувствам максимално добре за тази седмица, да бъда на 100%, идвайки в София, за момента всичко протича много добре за нас, чувствам се добре, спокоен съм. Опитвам се да използвам тази енергия с мен, тук още повече, хората, които ще идват да гледат. Няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя“, започна той.

Григор Димитров.

Григор заяви, че не бърза с намирането на нов треньор, като на този етап не може да потвърди участие в турнира Купа Дейвис, където България ще играе с Нова Зеландия в спор за място в Световна група I отборния турнир. „Обмисляме за треньор, за момента решението беше взето, продължаваме напред, няма да бързам с нов треньор. Тази година като цяло е добра, очаквах малко повече от себе си, но имаше и някои контузии, нещата не се получаваха, но това е тенисът, целогодишен спорт, всяка седмица имаме турнири. Първото нещо е да намеря правилния човек от треньорска гледна точка и да направим правилната програма за догодина. Всеки един от тях се справя добре, но не мога да подведа момчетата“.

По принцип, топката трябва да минава над мрежата, за съжаление не мога да отговоря много добре. Неговата прецизност е доста известна. Преди да пусна снимката с него в Инстаграм, исках да напиша нещо, не знаех какво. Сутринта написах една чернова, не се получи, сетих се, че той ми беше писал едно дълго съобщение след мача с Рафа в Австралия – още го имам това съобщение, там намерих думите. Тогава запомних от Роджър това, че винаги има следваща точка. Самата му психическа настройка, преди, по време и след мач, винаги ме е възхищавала. Имаше моменти, в които слушах, в други не слушах, но това е, най-важното е семейството“, коментира той и темата около Роджър Федерер, който прекрати кариерата си на Лейвър Къп преди два дни.

Мач за мач, това е, няма значение. Срещу който и да играя, по-важното е да се наслаждавам на играта, да играя добре. Срещу всички съм играл, срещу всички печелил, не се страхувам от съперника. Може би според настроението, всеки един спортист минава през момент, в който не му се прави нищо. Балансът е най-важното нещо, с годините, които прекарвам в Тура,научих, че трябва да бъдеш по-целенасочен. Понякога, когато загубиш, усещаш, че ти трябва може би малко повече време извън корта. За съжаление, нямах време да се прибера до Хасково. По отношение на академията, често тренираме с Рафа на турнирите, на които играем. Винаги съм добре дошъл и той самият ме е подкрепял в тези ситуации и ми е подавал ръка, ако нагласим програмата, примерно, мога да прекарам няколко седмици, да, защо не?“.

Димитров бе категоричен, че иска да се наслади не само на играта, но и на публиката, като говори и за смяната на поколенията в мъжкия тенис. „Искам да се насладя не само на играта, но и на публиката, на самия корт, отново да играя в България. Всяко поколение е различно – когато почнах аз да играя, да стигна четвъртфинал на Мастърс беше нещо страхотно поради трудността на жребия. Прекалено рано е да говорим за това дали тенисисти като Алкарас и Рубльов ще променят играта. Първите години в Тура са най-лесни, но след това е важно как ще продължиш. Не мисля, че тенисът ще стане силов и мачкащ. Да, за момента преобладават такъв тип играчи, но ще има още смени в следващите години. Имаше толкова много дебати за това, няма как да месиш политиката със спорта“, завърши той по отношение забраната за участие на тенисисти от Русия и Беларус на Уимбълдън и липсата на точки за ранглистата от турнира в Лондон. /БГНЕС