Гражданското общество срещу инвеститорски интереси в Пловдив – кой ще победи?

Само за една седмица хора, свързани единствено чрез квартала, в който живеят, успяха да направят много сериозна заявка за преосмисляне на инвеститорски намерения, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив. Дали обаче ще успеят, все още не се знае, крайният резултат не е ясен.

Когато на 9 март работници от ОП "Паркове и градини" влезли в парка, разположен на 16 дка зад хотел "Санкт Петербург", първоначалната информация била, че ще правят санитарна сеч и ще премахнат 9 опасни дървета. След като, обаче, сечта продължила безогледно и въпреки сигналите, броят на повалените големи здрави дървета станал 64, хората не издържали и веднага започнали да се организират. Първият протест, който предотврати поставянето на ограда около парка, бе миналата неделя. След него последва подписка в защита на парка, внасяне на подписката и поставяне на първа точка в дневния ред на общинската сесия в четвъртък, мобилизиране на всички в квартала с поставяне на информационни материали, контакти с районното кметство. След днешния голям протест, в който се включиха над 600 души, а подписката надхвърли 2100, следва тристранна среща във вторник между кмета на града Иван Тотев, инвеститора Байрям Солак и лидера на протестите Асен Костов.

През седмицата вече стана ясно, че предназначението на имота е объркан в кадастралната карта, издадена от МРРБ. От министерството си признаха грешката и обещаха да я поправят. В останалите планове тези 16 дка, които от десетилетия са парк, си остават зелени площи. Хората днес не само бяха възмутени и решени на следващи действия, те вече носеха последиците от намесата – високите температури, характерни за пролетта и лятото, днес заявиха скорошното си идване, а на практика в парка вече сянка почти няма.

Теренът е бил апортиран през 2006-та година от община Пловдив в прочутата сделка с бизнесмена Георги Гергов и фирмата му "Пълдин тур" заедно с още десетина къщи в Стария Пловдив и други имоти. Впоследствие той е продаден няколко пъти, за да се стигне до сегашния собственик, регистрирал фирма с капитал от 2 лв.

Много от хората, които живеят наоколо, са наследници на войници и офицери от прочутия пловдивски Девети полк, чиито казарми в началото на формирането му са се намирали именно тук. Този факт стана причина и днес на протеста да се издигне предложение и за паметна плоча на това място. /БГНЕС