Граждани се обявиха срещу бетона по Черноморието

Граждани се събраха на протест пред сградата на Народното събрание, изразявайки недоволството си срещу презастрояването по родното Черноморие, предаде репортер на БГНЕС.

С плакати „Вашите закони са срам за нас“ и „Те бетонираха България“ протестиращите се обявиха не само срещу нерегламентираните строежи, но и срещу заграбването на дюните, което според тях нарушава правата на всички.

„Протестираме срещи бетонирането на нашето Черноморие, унищожаването на природата и срещу отказа на нашите политиците да се учат от грешките“, заяви адвокат Дончо Бураджиев, един от протестиращите. Той е дошъл специално за протеста от Велико Търново, а според него е крайно време законът да признае правото на всеки един да къмпингува свободно. „Природата е най-ценният ни ресурс и е крайно време държавата да си влезе в ролята и да каже дюните дюни ли са. Защото е абсурдно публична държавна собственост, каква са дюните, да стават частни. Това е кражба, а тя е престъпление“, категоричен е той.

Протестиращите настояват още за цялостна преоценка на Закона за устройството на Черноморските крайбрежие, както и анализ на прилагането му и се заканват, че недоволството им ще продължи.

„Недоволни сме от безкрайно продължаващите безобразия по българското Черноморие“, заяви Жана Иванова, друга протестираща, според която страната ни трябва да почерпи опит от съседна Гърция.

Протестиращите настояват държавата да се вслуша в исканията им, в противен случай те ще организират още по-мащабни демонстрации. /БГНЕС