Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Предложението за вот на недоверие, внесено от основната опозиционна партия срещу гръцкото правителство заради несправянето му със силната снежна буря миналия понеделник, беше отхвърлено след тридневни дебати.

Депутатите гласуваха със 156-142 гласа против предложението след често ожесточени дебати, в които бившият премиер и настоящ лидер на опозицията Алексис Ципрас атакуваше министър-председателя Кириакос Мицотакис, като често се отклоняваше далеч от обсъжданата тема.

Резултатът беше очакван, тъй като управляващата дясноцентристка Нова демокрация има 157 места в 300-членния парламент.

Ципрас обвини Мицотакис, че се е "оттеглил в балон, създаден от придворни шутове и некомпетентни социолози", и че е "политически свършен". Той призова премиера да подаде оставка и да свика нови избори, година и половина преди края на четиригодишния мандат на правителството.

Лидерът на опозицията обрисува мрачна картина на страната: граждани, които не могат да преживеят от заплата до заплата, осакатена национална здравна система от правителство, което все още се придържа към провалена неолиберална ортодоксалност.

Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА

Ципрас се подигра с телевизионното извинение на Мицотакис два дни след бурята и добави: "дължите 23 275 извинения на семействата, които загубиха близки по време на пандемията“.

"Вие се провалихте, дами и господа от правителството. Провалихте се на висока цена", каза Ципрас и добави, че правителството е единственото, което вярва на собствената си пропаганда.

В отговора си Мицотакис призна недостатъците при справянето със снежната буря, но се концентрира върху изброяването на постиженията на своето правителство. За да се противопостави на твърденията на Ципрас, че е унищожил здравната система, той отбеляза, че правителството му е удвоило броя на интензивните отделения и е наело 12 000 здравни работници. Той обеща ера на просперитет, когато последиците от пандемията отшумят.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Мицотакис призова Ципрас да приеме предизвикателството да бъде на второ място.

Последните социологически проучвания, чиято достоверност опозицията яростно оспорва, показват, че Нова демокрация има трайна двуцифрена преднина, а социалистическото Движение за промяна, с нов лидер, се доближава до лявата Сириза на Ципрас.

Бурята в понеделник затрупа със сняг Атина, като блокира хиляди шофьори на пътя, свързващ столицата с летището, затвори други основни пътища и принуди правителството да изпрати армията в помощ на шофьорите. Имаше и масови прекъсвания на електрозахранването./БГНЕС, „Катимерини“

Атина/ Гърция