Готвят пълно затваряне на обектите в София

Най-вероятно ще бъдат затворени моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област.

Това съобщи началникът на СРЗИ Данчо Пенчев, предаде репортер на БГНЕС.

Мярката ще бъде предложена на софийския щаб след среща в МЗ. Очаква се, ако бъде приета, да влезе в сила до края на седмицата. Става дума за обектите в София-град и София-област. Те ще бъдат въведени първоначално за 14 дни.

"Големите болници са с над 50 % заетост. При частните положението е почти 50", съобщи още Данчо Пенчев.

„В момента това, което обсъдихме с колегите, ще бъде предоставено на софийския щаб, който се събира по-късно следобяд, ще има среща тук. Ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси, всички културни мероприятия – театри и кина ще бъдат забранени“, обяви д-р Пенчев и увери, че в никакъв случай няма да се разкриват КПП-та.

Директорът на СРЗИ посочи, че леглата в „Александровска болница“, ВМА и „Пирогов“ са почти изчерпани и добави, че около 75% от леглата в болниците са заети. В отговор на въпрос на БГНЕС, той посочи, че частните болници също са отделили около 50% от капацитета си за лечение на пациенти от COVID-19.

„Натискът най-вече е върху интензивните легла. От бърза помощ докладваха, че само за една смяна имат 470 повиквания, от които малко над половината са за ковид пациенти. За съжаление една голяма част от тези пациенти автоматично влизат в интензивните сектори“, коментира той.

На въпрос на БГНЕС, д-р Пенчев уточни, че предлаганите мерки първоначално ще са за срок от 14 дни и подчерта, че те няма да бъдат въведени от днес за утре.

По думите на Пенчев, в болница са настанени около 30 деца, които са с изразена клиника и пневмония.

На друго питане на агенцията ни, касаещо предстоящите протести, директорът на инспекцията заяви, че това е въпрос на лична отговорност дали хората ще участват в такъв вид недоволство, но подчерта, че по време на втората вълна голяма част от заразените тогава са били участници в протестите.

Директорът на УМБАЛ "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков посочи, че те са заделили 50% от всичките си легла за ковид болни и тази сутрин са били заети 102% от леглата.

"В "Св. Анна" има 270 болни с COVID-19, като 25 от тях са в реанимация. 30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с ковид. Не са в тежко състояние, но самият факт, че всеки ден има деца положителни на ковид, включително и с майките им, които също са положителни, е притеснителен", заяви той и изрази притеснение от факта, че спешни болници са с почти изчерпани легла, особено в последните 7-10 дни.

Директорът на Александровска болница проф. Борис Богов заяви, че има известен натиск върху болничните заведения, заради необходимостта от интензивни легла.

"Предстои ни преструктуриране на болниците, с цел да не се създава хаос в лечебните заведенията - да подсигурим както интензивни, така и легла за средно-тежки случаи", обяви той.

До края на деня се очаква да стане ясно кои точно мерки ще бъдат въведени от края на седмицата./БГНЕС

Тагове: