Горанов, Маринов, Караниколов и Ангелкова отпадат от кабинета

Приемаме оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, плюс оставката на Николина Ангелкова. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след Коалиционен съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Оставките идват на фона на нестихващи антиправителствени протести в София и в цялата страна с искане оставката на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и за честни избори. Горанов, Младенов и Караниколов бяха посочени от координаторите на ГЕРБ като приближени до ДПС и затова им беше поискана тяхната оставка преди седмица. Министърът на турзима се разделя с поста си в момента, в който секторът е поставен в най-тежкото си положение, главно заради ковид-пандемията.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски ще поеме МВР.

Лъчезар Борисов, който сега е заместник в икономиката, ще седне на министерския стол на Караниколов.

Кирил Ананиев се връща в Министерство на финансите като министър на мястото на Владислав Горанов.

За министър на здравеопазването ще бъде назначен проф. Костадин Ангелов, който е директор на Александровска болница.

Вицепремиерът Марияна Николова ще поеме Министерство на туризма и ще бъде министър и вицепремиер.

Младен Маринов е изключителен офицер, но има грешки, които се наказват. Действията на полицията по време на протестите и по-точно в Росенец не бяха на ниво, коментира премиерът Борисов.

Като мотив за освобождаването на Емил Караниколов премиерът посочи още, че иска контролът в икономиката да е изключително строг, особено при раздаването на грантовете.

Влизането в Банковия съюз е един изключителен успех на финансите, също и договорените пари от Брюксел. България не само ги запазва, но и увеличава при условие, че бюджетът на ЕС намалява с 60 млрд., подчерта още Борисов.

Премиерът каза, че освобождава финансовия министър Владислав Горанов, защото контролът върху комисията по хазарта, в последните 5 години е бил занижен.

Борисов каза, че вчера са били освободени и няколко заместник-министри, но не посочи кои са те или пък наследниците им.

Според него в една правова държава има Конституция и избрани органи, всеки има право на протест.

Той е знак за демокрация, отбеляза Борисов и добави, че е категорично против всякакви показни акции.

„Ще продължим работата с приоритизирането на програмата на управление и извеждане на някои приоритети, за които „Обединени патриоти“ настояваха във времето, да минат по-напред. Те са свързани с демографията, свързани с възрастните хора и българските общности в чужбина“, коментира и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Бойко Борисов припомни, че след този мандат отива да ръководи партията си и да я укрепва, защото в момента всички я „ръфали”, заради което се допускат грешки, а също така и контролът е занижен.

Попитан дали главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка, премиерът каза, че е запознат с мечтата на Христо Иванов от "Да, България".

"Той отдавна мечтае да е главен прокурор и да овладее всички. Това, което услужливо се забравя - да получаваш предварително съдебно решение, е много приятно, което може да постигне. Ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите също, което ние не сме могли", каза той и подчерта, че е против показните акции и припомни, че избирането на Гешев е станало в съответствие с действащото законодателство.

Нови финансови, социални и икономически мерки, свързани с преодоляването на последиците от пандемията управляващата коалиция ще постави в понеделник. /БГНЕС