Горан Булдиоски: Скопие и София не разбират стратегическото значение на коридор №8

Реализацията на проекта коридор №8 се забави с около 10-15 години. РС Македония и България не успяха да го реализират и да извлекат стратегическа изгода за двете страни.

Това заяви в интервю пред БГНЕС Горан Булдиоски, изпълнителен директор на Отворено общество – Европа и Централна Азия.

Той отбеляза, че за проекта се говори много и в РСМ, и в България, но за Скопие това е много голям проблем не само заради стратегическото значение, но и заради огромната инвестиция, която от своя страна ще изисква обществена поръчка, а това винаги повдига въпроси и привлича вниманието в нашия регион.

Според него, ако коридор №8 бъде реализиран през следващите години, той ще бъде допълнение към останалите проекти. „Вярвам, че в реализирането на този проект имаме проблем, който се изразява не толкова в парите, а по-скоро във вътрешната политика и на двете страни“, обясни Горан Булдиоски.

Той коментира, че страховете са свързани с това, че този проект може да се провали, може да се превърне в заложник на вътрешната политика и някои политически актьори може да се опитат да го блокират. „В момента съм оптимист от страна на РСМ, но тъй като знаем каква е политиката в региона, нещата могат да се обърнат“, твърди Булдиоски. /БГНЕС