Горан Благоев: Българите – достойна нация, а не работещи бедни

Основният ми приоритет е стабилността на българското общество, защото съм силно притеснен от кризите, които ще се стоварят върху България след Нова година. Трябва да се намерят точните решения, а държавният глава да не се конфронтира с парламента и правителството.

Антиваксърското говорене вкарва хората в тотална паника. Като държавен глава бих инициирал много масова информационна кампания за необходимостта да се ваксинираме.

Румен Радев не направи нищо, за да отграничи България от Русия. Той е на път да провали и казуса с РС Македония.

Това заяви в интервю за БГНЕС Горан Благоев, кандидат за президент на Национално обединение на десницата с номер 7 в бюлетината.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него.

БГНЕС: Какви ще са вашите приоритети, ако бъдете избран за държавен глава?

Горан Благоев: Основният приоритет е стабилността на обществото и неговия просперитет. Искрено съм притеснен за това, което очаква нашето общество от Нова година насам. И в този ред на мисли какво бих направил като държавен глава – спешно свикване на Съвета по национална сигурност. Има редица наболели въпроси, които трябва да се обсъдят – коронавируса, неуредения ни проблем с РС Македония, енергийния тупик, в който сме изпаднали.

Държавният глава трябва да работи заедно с правителството и с парламента, а не да се конфронтира с тях. Да се намерят най-точните решения. Опасявам се, че най-точните решения по отношение на с пандемията са изпуснати. Ние вчера поискахме спешна помощ от Европейския съюз, дано съумеем да използваме тази помощ, защото проблемът е не само да ни предоставят помощта, но да съумеем да я използваме.

Като държавен глава бих инициирал много масова информационна кампания за необходимостта да се ваксинира. Всъщност ние това правим заедно с д-р Ивелина Георгиева, която е кандидат за вицепрезидент от Националното обединение на десницата, навсякъде, където ходим, освен нашите приоритети за стабилно българско общество, за българско общество, в което всеки да се чувства като в уютен дом и ние българите, и нашите сънародници от небългарски произход, и българските общности в чужбина, ние говорим и затова непрекъснато: „Ваксинирайте се!”. Доктор Георгиева е човек, който няма да ви казвам в колко населени места консултира хората, които имаха колебания, които казват не искам да се ваксинирам, защото имам тия и тия притеснения. Да не говорим за хората, които лековерно вярват на Бойко Борисов и на Волен Сидеров. Така че като държавен глава аз бих направил тази информационна кампания, бих намерил начин да спра антиваксърското говорене, защото антиваксърското говорене вкарва хората в тотална паника. Това не бива повече да се случва. Може да звучи малко авторитарно, но се съгласете, че ние в момента сме като на война, а като на война един главнокомандващ трябва да си води стабилно армията и да не допуска разбалансиране вътре в нея.

БГНЕС: Тоест за вас ваксинацията е равносилна на националната сигурност?

Горан Благоев: Категорично, защото ние виждаме колко народ измира. Не искам да звучи лицемерно, но всеки ден аз се опитвам да съм на мястото на тези хора, които губят свои близки и то за съжаление някой път не само по своя вина, не говоря за тези, които поради това, че не са ваксинирани, си плащат своето.

БГНЕС: Как оценявате президентството на Румен Радев?

Горан Благоев: Румен Радев, за съжаление стана, жертва и на политическата сила, която го издигна, и на прекомерната си амбиция, че може да направи своя президентска партия. Всеки един държавен глава, който се заиграе с партия по време на своя мандат, мисля, че рано или късно стига дотам, докъдето стигна Румен Радев.

За мен голямата му грешка е, че първо той внесе тотално разделение в българското общество много преди съперничеството му с Бойко Борисов, внесе разделение по отношение на ваксинирането и неваксинирането. Самият той подаваше много противоречиви сигнали.

Другият голям проблем е, че Румен Радев не направи нищо за отграничаване на руската сфера на влияние в България, за спиране на руското влияние, напротив, той всячески ни демонстрира, че е за задълбочаване на това руско влияние. И мисля, че няма нужда да губим време да изброяваме факти, те са очевидни за всеки нормален българин.

Голямата ми болка свързана с Румен Радев е това, че той е на път да провали казуса с РС Македония. Македония е голямата българска болка, но ние трябва да бъдем реалисти. Трябва да гледаме това, което е най-важно за нас и за Северна Македония. А за РСМ е важно да влезе в ЕС, но, влизайки в ЕС, това да не стане на всяка цена.

Опасявам се, че Румен Радев понеже досега не показа мъжеството да отстоява българския национален интерес, ще вкара урболешката РСМ В ЕС, зачертавайки българския национален интерес, колкото и да се опитва да ни убеждава в другото. Ако ти искаш да отстояваш българския национален интерес, той преди всичко се защитава не в Скопие, а в Брюксел.

Румен Радев, като държавен глава, в чиито прерогативи е външната политика на страната, трябваше да направи ежемесечни срещи със своите колеги президентите на европейските държави, с лидерите на ЕС и да убеждава непрекъснато. Ние имаме тези и тези позиции, защото тези хора са част от нашата общност, от нашето българско землище, от нашия български етнос, в един момент имаме обща история, в друг споделена. Същевременно през 1941 г. българската войска и администрация не са посрещнати като окупатори, както твърдят след 1945 г. титовите клакьори, а са посрещани като освободители.

Ето това трябваше да направи един държавен глава и аз гарантирам, че, ако бъда държавен глава, ще го направя.

През тези 30 години това съм доказвал. Не ме интересува как ще ме погледнат във Вашингтон или Москва, интересуваме този народ да се чувства достойно и да си отстоява своите каузи и ценности. Необходим е баланс по отношение на Великите сили и мисля, че България е просперирала винаги когато има баланс, а не когато се люшкаме между двата геополитически центрове.

БГНЕС: Кой се страхува да има президентски дебат?

Горан Благоев: От дебат се страхуват основните играчи, защото ще видим, че те не са онези достойни кандидати, които ни се представят. Един мъж, като Румен Радев, който много корпулентно седи в пространството, уж мъжагата, който може да управлява самолет, той се страхува от дебат. Той се страхува, защото ще чуе неща, на които няма написан отговор. Аз съм готов да седна на една дискусия с Радев, Герджиков, Карадайъ, Панов, защото имам своите позиции, имам своите принципи. Те съответстват и на Националното обединение на десницата, нямам притеснение да вляза в този диспут. Проблемът е техен, не мой.

БГНЕС: Какво е вашето послание?

Горан Благоев: България за всички български общности, за всички наши сънародници, независимо дали са българи по произход, за всички наши общности в чужбина, достойна и просперираща нация, а не нация от работещи бедни. /БГНЕС