Голите къртици раждат до дълбока старост: яйцеклетките им никога не свършват

Голите къртици са сред най-странните бозайници на планетата. Те не само живеят по-дълго от всички останали гризачи - до 37 години, но и могат да раждат деца до дълбока старост. Сега учените смятат, че са открили как: Тайната на тези забележителни гризачи е, че яйцеклетките им никога не свършват.

В ново проучване, публикувано в списание Nature Communications, се изследва как голите къртици (Heterocephalus glaber) остават плодовити, а резултатите от него оспорват убеждението, че бозайниците имат ограничен резерв от яйчни клетки, които се създават преди или малко след раждането и не се попълват след това.

"Голите къртици са най-странните бозайници", казва в изявление водещият автор Мигел Брийо-Енрикес, доцент в Института за женски изследвания Magee-Womens Research Institute и в катедрата по акушерство, гинекология и репродуктивни науки на Медицинския университет в Питсбърг. "Те са най-дълго живеещите гризачи, почти никога не боледуват от рак, не усещат болка като другите бозайници, живеят в подземни колонии и само царицата може да има бебета. Но за мен най-удивителното нещо е, че те никога не спират да раждат бебета."

За разлика от повечето други бозайници, тези безкосмести, заровени под земята същества не изпитват спад в плодовитостта си с напредването на възрастта. Но досега учените нямаха представа как.

Повечето женски бозайници, включително мишките и хората, се раждат с ограничен резерв от яйчни клетки, който естествено се изчерпва с течение на времето. Но учените установяват, че случаят с голите къртици не е такъв. Оказва се, че голите женски къртици се раждат без яйцеклетки и произвеждат изключително голям брой от тях спрямо размера на тялото си като малки. Този резерв, освен че продължава по-дълго, отколкото при мишките, се попълва през целия живот на гризачите. Изследователите забелязват признаци на производство на яйцеклетки при индивиди на възраст до 10 години.

"Това откритие е изключително", казва в изявлението си старшият автор д-р Нед Плейс, професор в Колежа по ветеринарна медицина към Университета Корнел. "То оспорва догмата, установена преди близо 70 години, според която женските бозайници са снабдени с ограничен брой яйцеклетки преди или малко след раждането, без да се правят каквито и да било допълнения към яйчниковия резерв след това."

Изследователите смятат, че тези открития могат да доведат до нови терапии за хората, както и да допълнят дългия списък от странности на голите къртици.

Голите къртици живеят в големи колонии, където само една доминираща женска може да се размножава. Когато тя бъде изместена или умре, подчинените женски се конкурират, за да станат репродуктивно активни. "Всяко момиче може да стане кралица", казва Брийо-Енрикес.

"Това е важно, защото ако успеем да разберем как те са в състояние да правят това, може би ще успеем да разработим нови лекарствени цели или техники, които да помогнат на човешкото здраве", казва Брийо-Енрикес. "Въпреки че хората живеят по-дълго, менопаузата все още настъпва на същата възраст. Надяваме се да използваме това, което научаваме от тези къртици, за да защитим функцията на яйчниците на по-късен етап от живота и да удължим плодовитостта." /БГНЕС