Goldman Sachs: Изкуственият интелект ще засегне 300 милиона работни места в САЩ и Европа

Последните разработки в областта на изкуствения интелект могат да доведат до автоматизирането на 1/4 от работата в САЩ и еврозоната, сочи проучване на Goldman Sachs, за което пише „Файненшъл Таймс“.

Според инвестиционната банка системите за изкуствен интелект като ChatGPT могат да предизвикат бум на производителността, който в крайна сметка ще увеличи годишния брутен вътрешен продукт на света със 7% за период от 10 години. Подчертава се обаче, че "ако технологията оправдае обещанията, тя ще доведе и до значителни сътресения на пазара на труда, равняващи се на 300 млн. работни места на пълно работно време в големите икономики".

Адвокатите и административният персонал ще бъдат сред най-застрашените.

Въз основа на данни за задачите, които обикновено се изпълняват в хиляди професии, изследователите смятат, че около 2/3 от работните места в САЩ и Европа са изложени на някаква степен на автоматизация с изкуствен интелект. При повечето хора ще бъде автоматизирано по-малко от половината от работното им натоварване и те вероятно ще продължат да работят на работните си места, като част от времето им ще бъде освободено за по-продуктивни дейности.

"Сходно въздействие в САЩ и Европа"

В САЩ оценките се отнасят за 63% от работната сила. Други 30%, които работят сред природата или на открито, няма да бъдат засегнати, въпреки че тяхната работа може да бъде податлива на други форми на автоматизация. Goldman заяви, че проучването му показва подобно въздействие и в Европа.

В световен мащаб, тъй като ръчният труд съставлява по-голям дял от заетостта в развиващите се страни, около 1/5 от работата може да бъде извършвана от изкуствен интелект - или около 300 милиона работни места на пълно работно време във всички големи икономики.

Докладът подновява дебата за потенциала на технологиите за изкуствен интелект както да съживят затихващия ръст на производителността в богатия свят, така и да създадат нов клас служители, изложени на риск от съдба, подобна на тази на работниците в производството през 80-те години на миналия век. /БГНЕС