Goldman Sachs: Инфлацията в Турция ще остане над 40% през 2022 г.

Инфлацията в Турция ще остане над 40% през по-голямата част от 2022 г., прогнозира Goldman Sachs, цитирана от Ройтерс, в сравнение с над 36% през миналия месец.

Инфлацията в страната се е ускорила до 36,1% през декември, съобщи Турският статистически институт в понеделник, поставяйки нов рекорд, а потребителските цени са се повишили до 13,58%.

В момента Турция поддържа осмата най-висока инфлация в света, съобщи в понеделник Ройтерс, позовавайки се на класация на Trading Economics, след Зимбабве и Аржентина и преди Иран и Етиопия.

Декемврийската инфлация в страната е най-високата за последните почти две десетилетия, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган е на власт, като заплашва допълнително да подкопае подкрепата за неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Турската лира изгуби 44% от стойността си миналата година, когато достигна рекордно ниски нива спрямо долара, след многократното намаляване на разходите по заемите от страна на централната банка - ход, който Ердоган наложи като част от своята неортодоксална политика, според която високите разходи по заемите са причина за инфлацията, а не спирачка за ръста на цените.

В понеделник Ройтерс цитира прогнози на икономисти, според които инфлацията може да достигне до 50% до пролетта, ако не настъпи обрат в посоката на паричната политика.

"Лихвените проценти трябва да бъдат незабавно и агресивно повишени, защото това е спешно", цитира изданието думите на Озлем Деричи Шенгюл, съдружник-основател в Spinn Consulting в Истанбул.

Шенгюл отхвърли вероятността централната банка да предприеме действия, като отбеляза, че годишната инфлация "вероятно ще достигне 40-50% до март", като в този момент към нея ще бъдат добавени и административно регулирани увеличения на цените, както и 50% увеличение на минималната работна заплата. /БГНЕС