Голдън Стейт отново е шампион на НБА след победа в Бостън

Отборът на Голдън Стейт Уориърс се върна на върха на Националната баскетболна асоциация след 4-годишна пауза, след като победи Бостън Селтикс със 103:90 като гост в мач номер 6 от финалите на Лигата и затвори серията с 4-2.

В "Ти Ди Гардън" домакините започнаха по-силно и дръпнаха с 12 точки, но след това Стеф Къри и компания влязоха в невероятна серия от 21 поредни точки, която има осигури комфортен аванс. До края на двубоя Уориърс така и не позволиха на Селтикс да мислят за обрат, като авансът им не слезе под осем точки.

Над всички на паркета за пореден път бе Къри, който завърши с 34 точки (6 тройки), 7 борби, 7 асистенции, 2 откраднати топки и 57,1 процента успеваемост на стрелбата. След двубоя 34-годишният Къри за първи път в кариерата си получи приза за MVP на финалите на НБА. С голяма заслуга за успеха бе и Дреймонд Грийн, който реализира 12 точки (2 тройки), 12 борби, 8 асистенции, 2 откраднати топки и 2 чадъра, Андрю Уигинс се отчете с 18 точки, Джордан Пуул се включи с 15 точки от пейката, а Гари Пейтън-джуниър вкара 6 точки, но за неговите 19 минути в игра Голдън Стейт бе +18.

За Бостън най-резултатен бе Джейлън Браун с 34 точки, ветеранът Ал Хорфърд отново бе на ниво с 19 точки и 14 борби, но Джейсън Тейтъм вкара само 13 точки при 33,3 процента стрелба, а Маркъс Смарт записа 9 точки и 9 асистенции.

По този начин Голдън Стейт спечели четвърта титла в рамките на осем години, в които тимът достигна общо шест финала в Лигата. С този успех Уориърс излязоха еднолично на трета позиция във вечната ранглиста за най-успешни отбори в НБА със 7 титли, една повече от Чикаго Булс. Бостън продължава да преследва първата си титла от 2010-та година насам. /БГНЕС