Годишен доклад на НАТО: Военното присъствие в Косово е решаващо за мира на Балканите

Военното присъствие на НАТО в Косово е решаващо за поддържане на мира в Западните Балкани. Стабилността в региона от стратегическо значение за Алианса.

Това се казва в годишния доклад на НАТО, който беше представен днес в Брюксел от генералния секретар Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС.

Той е публикуван в официалния уебсайт на блока. Позицията на съюзниците за Косово е подробно описана и в отделен анекс към основния документ.

Докладът посочва, че мироопазващата мисия на НАТО в Косово, КФОР, от години поддържа безопасна среда и свободно движение за всички общности в Косово в сътрудничество с други международни организации като Европейския съюз (ЕС), Организацията на обединените нации (ООН) и други.

„През 2023 г. КФОР изигра ключова роля в осигуряването на стабилност в страната след ескалацията на напрежението в Северно Косово. След избухването на насилието през май и септември съюзниците разположиха около 1000 резервни сили в мисията, най-голямото увеличение от десетилетие.“ КФОР трябва да утрои броя на патрулите и да учетвори присъствието си в северната част на Косово“, се казва в доклада.

Напрежението в северната част на Косово започна да нараства в края на май 2023 г., след като новите кметове от албанска националност в общините Звечан, Зубин Поток и Лепосавич, придружени от косовската полиция, влязоха в общинските сгради.

Сръбските жители на Северно Косово се противопоставиха на това и организираха протести, които завършиха с насилие на 29 май в Звечан, когато бяха ранени десетки демонстранти и войници от КФОР.

Напрежението ескалира няколко месеца по-късно, на 24 септември, когато косовската полиция беше нападната от група въоръжени сърби в Банска в Звечан в северната част на страната, убивайки един полицай и трима нападатели.

В резултат на това НАТО увеличи броя на своите войници в мироопазващата мисия КФОР в Косово. Според доклада на Столтенберг от 14 март, мисията на КФОР сега има 4700 служители в Косово, включително резерв.

В годишния си доклад Столтенберг споменава и помощта, която НАТО предоставя на организациите за сигурност в Косово за изграждане на техния капацитет, особено в областта на логистиката, медицинската подкрепа, доставките и управлението на човешките ресурси.

В документът е подчертана пълната подкрепа на НАТО за диалога с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

"НАТО остава силно ангажирана със Западните Балкани, регион, чиято стабилност е от стратегическо значение за Алианса", се казва в текста.

Документът припомня, че през ноември генералният секретар посети Босна и Херцеговина, Сърбия и Щаба на силите в Косово, след което проведе съвместна сесия с регионалните съюзнически лидери в Северна Македония.

"Посещението даде силен сигнал за трайният ангажимент на НАТО за мир и стабилност в Западните Балкани, на фона на сложната регионална и глобална среда за сигурност. През 2023 г. стабилен политически диалог и практическо сътрудничеството продължиха с Босна и Херцеговина. НАТО също така поддържа политически диалог на високо ниво със Сърбия, за решаване на въпроси от значение за регионалната сигурност", се посочва в документа.

В доклада са отбелязани още основните дейности на военния блок през изминалата година, от застъпничество за подпомагане на Украйна в лицето на руската агресия, увеличаване на присъствието на източния фланг, за да се гарантира защитата на територията на всички страни членки, увеличаване на инвестициите, укрепване на военния капацитет на Алианса, до участие във мироопазващи мисии. /БГНЕС