Главчев представи кабинет, Денков връща Живко Коцев

Посоченият за служебен премиер Димитър Главчев представи днес състава на Министерски съвет пред президента и парламентарните делегации от 49-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Румен Радев обяви, че няма намерение да бави политическия процес и в следващия вторник ще издаде три указа – за служебното правителство, за избори за Европейски парламент и извънредни парламентарни избори на 9 юни.

До понеделник „прозорецът за промени“ в състава остава отворен, макар че Димитър Главчев бе категоричен, че няма кой да го убеди да прави промени по номинациите си.

Като най-труден Главчев определи избора си за номинацията на настоящия вътрешен министър в оставка Калин Стоянов.

„Компромис не съм допускал с никой, но най-много се двоумях за Калин Стоянов. Оставката на главния секретар абсолютно наклони везните към Стоянов“, обясни Главчев. Той отказа да коментира политически изявления, визирайки реакцията на ПП-ДБ, който определиха оставането на Калин Стоянов в служебния кабинет като "наглост" и декларираха, че ще изключат Георги Гвоздейков от ПП, ако остане в правителството.

На извънреден брифинг в МС премиерът в оставка Николай Денков обяви, че главният секретар Живко Коцев е подал молбата за напускане под натиск както от страна на Калин Стоянов, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата.

Самият Коцев заяви, че оттегля своята подадена оставка, защото е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. „Днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата в министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и задължава да се върна и да работя“, добави той.

Премиерът в оставка Николай Денков съобщи, че президентът Румен Радев е информиран за обстоятелствата.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е сигурен, че предложеният от Димитър Главчев служебен кабинет е нареден от Бойко Борисов и Делян Пеевски.

„Първото голямо нарушение е, че идва с готов кабинет, слагайки министри, които сме заявявали, че са опасност за изборите и са част от завзетата държава. Проблемът е кой е наредил кабинета на Главчев. Пеевски и Борисов винаги нямат мярка, те имат много кадри в МВР, идеята да сложиш Калин Стоянов, е да взривиш демократичната общност. С това поведение, с тези позиции и със заплаха на главния секретар да си подаде оставката, с това казаха, тези 1 млн. души не ни интересуват, ние ще правим каквото си искаме. Ние правим много грешки, но не и да предадем избирателите си, каза пред бТВ Петков.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че представения от Димитър Главчев състав на Министерски съвет като „добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм“, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев определи позицията на Кирил Петков и напускането на консултациите от страна на ПП-ДБ така: Това е протест срещу себе си. Аз ако номинирам някого, нося отговорност за действията му и бездействията му. Няма да го трансферирам към друг. С шок чух от Николай Денков вчера, че министрите на иновациите и туризма били наши – това е комично.

Не може резултатът от изборите да е функция на някой министър или чиновник, това е патология и издава безпомощност в собствения резултат, категоричен е Дончев. /БГНЕС