Главчев има 7 дни да предложи кабинет, даде заявка за некорумпирани експерти

Президентът Румен Радев възложи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство до 6 април, предаде репортер на БГНЕС.

Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично, заяви Радев.

За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията да смениш офиса си с този на мин. -председател, а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза, добави Радев.

Димитър Главчев единствено прие да се нагърби с високата мисия. До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота – 6 април да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии, подчерта Радев. Очаквам от вас кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България, добави Радев.

От своя страна вече служебният премиер Димитър Главчев заяви, че това е трудно решение, но алтернативата е била да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици. „С отговорност подхождам към разписаното в конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти“, даде заявка Главчев.

Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите, ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, подчерта Главчев. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, категоричен е Главчев.

Няма как да съм готов с кабинет при положение, че вчера разбрах за номинацията си, заяви служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. Няма срок за кабинет в конституцията, но и при президента стана въпрос, че разумният срок е една седмица. Ще търся министрите по министерствата, ще търся министри, които са експерти, равноотдалечени от всички политически сили и хора, които не са компрометирани. Имам предвид някои имена, но има разговори, за да не изпаднем в нелепа ситуация. Стартирам отсега разговорите, добави Главчев.

Още в понеделник ще подам заявление за неплатен отпуск в Съдебната палата, уточни той.

Не сме се чували и виждали отдавна с Борисов, когато ме избраха за председател на Сметната палата в Народното събрание, когато се видях и с всички народни представители. Бих се срещал с всеки, с когото имаме да вършим нещо в полза на гражданите. Когато съставя списъка с кандидатите за служебни министри, ще ги представя на политическите сили в Народното събрание, отбеляза Главчев.Той заяви, че му е приоритет Еврозоната и Шенген.

БГНЕС припомня, че Димитър Главчев беше назначен на поста председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. с решение на 49-ото Народно събрание за 7-годишен мандат.

Главчев е икономист по образование и едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, с която влиза в политиката като депутат още през 2009 г. Опитът му в счетоводството и финансовия контрол е над 30 години.

Главчев участва в работата на редица комисии, включително заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, докато е народен представител в 6 парламента. Той е и председател на 44 НС от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 г. Главчев взема решението да се оттегли от заемания пост след напрежение, възникнало след прочитане на декларация от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното последвало отстраняване от зала. /БГНЕС