Главчев е готов със служебен кабинет, Радев вика и парламентарните групи на консултации

Президентът започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. В петък извика в президентството и кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, предаде репортер на БГНЕС.

Почти веднага отговор дойде от ПП-ДБ, които заявиха, че са убедени, че служебният кабинет трябва да се концентрира преди всичко върху основната си задача - да осигури честни и добре организирани избори. „Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в съставянето на кабинета под никаква форма и няма да даде политическа подкрепа на отделни министри.

Отговорността за кабинета и управлението на страната в следващите месеци остава изцяло на кандидата за министър-председател“, заявиха от ПП-ДБ.

Димитър Главчев се очаква да представи на президента състав на служебен кабинет, като за това имаше 7 дни. Главчев даде заявка, че ще представи състав на правителство от некорумпирани и неопетнени експерти и че ще представи кандидатите и на политическите сили. От ГЕРБ заявиха, че не смятат да предлагат експерти за служебното правителство. Тома Биков от ГЕРБ коментира, че няма договорка между Бойко Борисов и президента Румен Радев за кандидат за служебен премиер да бъде посочен Димитър Главчев, за което намекват от ПП-ДБ.

Биков припомни, че текстовете за промени в Конституцията са били предложени от ПП-ДБ, а ГЕРБ не смята да предлага експерти за служебното правителство. „Ние не се бъркаме в служебни правителства, защото ние нямаме президент, откакто свърши мандатът на господин Плевнeлиев. Минали сме през много служебни правителства с много неприемливи фигури вътре, така че нашите изборни резултати не зависят от служебното правителство и се надявам колегите да са го разбрали“, добави Биков.

Не се меся в разговорите за служебен кабинет на Главчев. До този момент не знам да е поискана среща с кадри на ГЕРБ, пък заяви на 2 април лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той добави, че приема избора на президента за служебен премиер. “Радев е отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза. Главчев бе неговия избор, ние го приемаме”, каза лидерът на ГЕРБ.

“ДПС не искаме да участваме в служебния кабинет. Ако получим покана, ще откажем”. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски. Според него кабинетът досега е бил евроатлантически, но от ПП-ДБ се опитват да го забравят. “Тези 9 месеца са незабравими, така че няма как да ги забравят”, смята Пеевски и уточни, че текстовете в Конституцията, касаещи служебния кабинет, е ясно кой ги е предложил. “Виждате подписите на Христо Иванов и компания”, коментира лидерът на ДПС. Коментарът дойде в контекст на думите на съпредседателя на ДБ, че “няма спомен кой е предложил промените в основния закон, касаещи служебния кабинет“.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова хаосът се задълбочава, а БСП категорично отказва участие в служебния кабинет. ИТН заявиха, че отговорността за служебния кабинет ще е на ПП-ДБ и на ГЕРБ, а от „Възраждане“ смятат, че благодарение на ПП-ДБ ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че ПП-ДБ са виновни за политическата ситуация в страната.

На фона на това председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че ЦИК са готови за избори за народни представители и избори за Европейски парламент 2 в 1 на 9 юни. /БГНЕС