Гюров: Битката за БНБ доведе до разцепление в коалицията

В ПП от самото начало на влизане в управлението дадохме заявка, че сме тук с каузи, затова издигнахме и кандидатурата за управител на БНБ, знаехме, че това е отговорна позиция и ние бяхме поели своите отговорности. В момента виждам, че се получи една доста сериозна битка, която за съжаление доведе до разцепление в коалицията. Нашето желание беше да има единна кандидатура, но не бяхме подкрепени в зала.

Това каза председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред бТВ, който се оттегли от надпреварата за гуверньор на Българската народна банка (БНБ).

Във фейсбук профила си Гюров написа, че се оттегля от надпреварата, в която участва срещу Любомир Каримански от "Има такъв народ" с думите, че се е получило "фактическо разцепление на управляващата коалиция".

Винаги сме поставяли отговорностите над постовете и решихме, че изтеглянето на кандидатурата е правилният ход, за да дадем шанс да се намери личност в консултации с коалицията и останалите парламентарни сили да се намери обединяваща кандидатура.

Видяхме, че Каримански не успя да спечели подкрепата на останалите коалиционни партньори. Всички партии от коалицията без ИТН няма да подкрепят Каримански, оставяме на нашите партньори да решат дали този важен пост трябва да се реши от ръцете на опозицията.

Стабилността на правителството е по-важна от самия пост, уточни Гюров.

Това, че няма да подкрепим господин Каримански е свързано не с неговия професионализъм, това което ни притеснява е, че той идва от българския банков сектор, а това не се гледа с добри очи, когато се избира гуверньор на БНБ - една независимост би била по-полезна в този случай. В дискусиите видяхме, че нещата които ние поставихме в центъра на отговорностите за следващия мандат за гуверньор, а именно борбата с корупцията, изчистването на проблемите с прането на пари, действия в посока приемане на България в еврозоната, това не бяха неща, които бяха залегнали в концепцията на Каримански. Това са и причините, поради които ние подкрепяме една нова процедура, в която да се намери кандидат, който поставя тези приоритети в центъра на неговата концепция, добави още Гюров. /БГНЕС