Гешев за руската хакерска атака срещу него: Не се притеснявам, за нас най-важен е българският интерес

Много интересен е фактът, че тази атака от страна на граждани на Руската Федерация съвпада с атаките в продължение на една година, които се развиват срещу Прокуратурата на България и лично срещу мен от някои политически сили, които би трябвало да изповядват евроатлантическите и европейските ценности. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод на руската хакерска атака срещу неговата личност, предаде репортер на БГНЕС.

Главният прокурор се надява, че става дума за „инцидент по съвпадение“.

„България и българската държава, от която част е Българската прокуратура, е член на Европейския съюз. Ние защитаваме националните интереси на България, на нашите европейски партньори и евроатлантическите ценности. Затова е „нормално“ определени представители на българската държава да бъдат подложени на някаква форма на натиск и заплахи“, заяви Иван Гешев.

Той подчерта, че подобен тип атаки няма да сплашат Прокуратурата.

„Това няма да притесни нито мен, нито българската Прокуратура, защото за нас най-важното е българският национален интерес и защита на държавата и гражданите“, каза още обвинител №1.

Руската хакерска група KillNet, която в събота започна атака на сайтовете на редица държавни институции, набеляза като своя персонална мишена – обвинител №1 Иван Гешев. Това става ясно от публикации в Телеграм-канала на хакерската група. Хакерът с никнейм KillMilk, сочен за един от лидеририте на хакерската група, е публикувал персонално послание срещу главния прокурор на Република България Иван Гешев, става ясно още от публикацията в Телеграм. По адрес на българския главен прокурор се отправят и множество обидни послания.

В събота, часове след масираната DDoS атака, засегнала сайтовете на български държавни институции, главният прокурор Иван Гешев съобщи пред журналисти в Кюстендил, че атаката е дело на руски хакери, като още тогава стана ясно и местонахождението на един от тях – руският град Магнитогорск.

В неделя от Националната следствена служба съобщиха, че благодарение на специален софтуер, вече са установили точното местонахождение и самоличността на един от авторите на хакерската атака. От прокуратурата заявиха, че ще отправят и официално искане до руските власти за предаване на извършителя на злонамерената кибер-атака. В понеделник от Софийска градска прокуратура допълниха, че зад мащабната DDoS атака на български интернет сайтове, стоят още около 150 руснаци, чиято самоличност и местонахождение е в процес на изясняване.

Няколко часа по-късно от KillNet отправят недвусмислено послание срещу ръководителя на българската прокуратура, с което превръщат Иван Гешев в мишена на Русия. /БГНЕС