Гешев: Притеснително е, че прокуратурата е атакувана и от Русия, и от партии с евроатлантически ценности

За мен започна да става притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация, от друга страна от две години от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности.

Надявам се съвпадението да е случайно. Това каза главният прокурор Иван Гешев на въпрос за хакерската атака при посещението си във Велико Търново, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Иван Гешев предполага, че хакерската атака е ответна реакция на действията на българската прокуратурата след изгонването на руски дипломати от страната и задържаните висши държавни служители, за които се предполага, че са извършвали шпионаж в полза на Руската федерация.

„Имам разбиране за държавност. Ще направя възможното да реша проблемите на българските граждани в рамките на правомощията на прокуратурата. Те трябва да са спокойни, че независимо, че се намираме по средата на конституционна криза, прокуратурата ще работи за тях“, каза Гешев.

Той припомни, че от две години прокуратурата е внесла предложения за изменение на Наказателния кодекс да се отнемат в полза на държавата моторно превозни средства, които са собственост и са управлявани от водачи, употребили алкохол и наркотици: „Трябваше ли да стигнем до тези ежедневни катастрофи, за да може някой да ни чуе? Неправителствените организации, гражданското общество, издигат и прокламират много идеи за изменение в Закона за движение по пътищата“.

„Трябва да има експертен разговор, диалог – с председатели на съдилища, водещи учени от университетите, хора, които разбират. В Народното събрание юристите се броят на пръстите на едната ръка. Призовавам за диалог. Дайте да работим за хората, отколкото да се караме“, заяви Гешев. /БГНЕС